ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recurs la istorie, 8 ianuarie.

09:24 | 08.01.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 7 ian. /MOLDPRES/.8 ianuariie 1198 - Papa Inocențiu al III-lea își începe pontificatul.

8 ianuarie 1392 - Funcțiile de "stolnic" și "paharnic" apar  în Țara Românească. În Moldova ele sunt atestate la 18 noiembrie 1393.

8 ianuarie 1642 - A murit Galileo Galilei, astronom, filosof, fizician italian, considerat unul din „părintii” ştiinţei moderne. 

Galileo Galilei  a jucat un rol important în Revoluția Științifică. Printre realizările sale se numără îmbunătățirea telescoapelor și observațiile astronomice realizate astfel, precum și suportul pentru copernicanism. Galileo a fost numit „părintele astronomiei observaționale moderne„,  părintele fizicii moderne”, „părintele științei” și „părintele științei moderne”. Stephen Hawking a spus că „Galileo, poate mai mult decât orice altă persoană, a fost responsabil pentru nașterea științei moderne Este unul dintre fondatorii mecanicii moderne si ai stiintei experimentale, celebru si prin replica rostita la anuntarea sentintei de catre inchizitie: “Eppur si mouve” (“Si totusi se-nvarteste!”)

8 ianuarie 1697 - Studentul Thomas Aikenhead din Edinburgh a fost executat pentru blasfemie. Este ultima executie de acest fel din Marea Britanie.

8 ianuarie 1713 - A murit Arcangelo Corelli, compozitor, violonist, pedagog şi dirijor Italian.

8 ianuarie 1778 - Navigatorul englez James Cook a descoperit insulele Hawaii. La data de 8 ianuarie 1778, căpitanul James Cook (1728 – 1779), exploratorul britanic renumit pentru expediția sa în care a descoperit Pasajul de Nord-Vest dintre Asia și Alaska, a acostat lângă Insulele Hawaii. El a numit arhipelagul Sandwich în onoarea lui John Montagu, al patrulea conte de Sandwich, prim lord al Amiralitatii britanice în acea vreme. Această descoperire a căpitanului James Cook a deschis porțile Insulelor Hawaii pentru exploratorii europeni și americani și pentru coloniști.

8 ianuarie 1849 - Are loc masacrul de la Aiud, în care revoluționarii români au ucis peste 600 de civili maghiari.

8 ianuarie 1864 - Este deschisă școala din Iași, sub conducerea lui Titu Maiorescu. Printre cursanții înscriși în anul întâi se află și Ion Creangă.

8 ianuarie 1867 - S-a nascut Emily Greene Balch, scriitor și pacifist american, deținător al Premiului Nobel.

Emily Greene Balch a înființat un azil la Boston și a făcut parte din comisiile de stat pentru relații de muncă ( 1908 – 1909 ) și pentru imigrație (1913 – 1914). În anul 1918, și-a pierdut postul la catedră, pentru că s-a opus intrării Statelor Unite în Primul Război Mondial. În 1919, împreună cu Jane Addams, a contribuit la înființarea Ligii Internaționale a Femeilor pentru Pace și Libertate.

8 ianuarie 1889 - Herman Hollerith patentează prima mașină de calculat.

8 ianuarie 1892 - Are loc la Sibiu conferința extraordinară a Partidului Național Român, care decide elaborarea unui Memorandum către împăratul Franz Joseph I, cuprinzând toate revendicările românilor ardeleni.

8 ianuarie 1912 - În Africa de Sud a fost constituit Cogresul Național African (ANC)

8 ianuarie 1944 - Procesul de la Verona, în care au fost judecați 18 membri ai Marelui Consiliu Fascist Italian (o parte dintre acestia au fost executați ulterior, la 12 ianuarie)

8 ianuarie 1958 - Americanul Bobby Fischer a câștigat primul lui campionat național de șah, la vârsta de 14 ani.

8 ianuarie 1959 - Charles de Gaulle a devenit primul președinte al celei de-a cincea Republici Franceze.

8 ianuarie 1960 - Pentru prima dată din 1816, în catedrala Notre-Dame de Paris are loc o nuntă princiară, prințesa Francoise de Bourbon–Parma se cunună cu prințul Eduard von Lobkowitz.

8 ianuarie 1961 - Are loc un referendum la care poporul francez a răspuns printr-un "Da" masiv la problema privind autodeterminarea Algeriei.

8 ianuarie 1971 - Primul festival internațional al filmului de la Belgrad (FEST), sub deviza "Această minunată lume nouă".

8 ianuarie 1976 - A murit Zhou Enlai (Ciu En-lai), fost premier al Consiliului de Stat. Zhou Enlai a fost o mare personalitate a istoriei Chinei moderne. Prin întreaga sa activitate, desfăşurată de-a lungul a peste cinci decenii, a acţionat pentru progresul poporului chinez, pentru transformarea Chinei într-o ţară modernă, pentru dezvoltarea relaţiilor internaţionale ale acesteia.

8 ianuarie 1990 - Tribunalul Municipiului București autorizează funcționarea primului partid politic din România post-comunistă, PNȚCD, continuator al partidului istoric interzis în 1947.

8 ianuarie 1992 -  România și Federația Rusă stabilesc relații diplomatice.

8 ianuarie 2010 - În capitala Salvadorului, după o pauză de jumătate de secol, este deschisă ambasada Cubei.

8 ianuarie 2020 - Are loc un accident aviatic de proporții. În apropierea Teheranului a explodat un Boeing 737, iar 176 de oameni și-au pierdut viața.

 

 

img21000094

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!