ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recurs la istorie, 9 ianuarie.

10:13 | 09.01.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 8 ian. /MOLDPRES/9 ianuarie 1317 - Regele Filip al V-lea este încoronat la Rheims rege al Franței.

9 ianuarie 1350 - Populatia evreiasca din Basel (Elvetia) este masacrata, fiind acuzata ca a raspandit “Moartea Neagra”. Aceasta  a fost una din cele mai violente pandemii din istoria omenirii, despre care se crede că ar fi fost cauzată de o bacterie  numită Yersinia pestis. Se pare că ciuma a apărut pentru prima oară în 1330, în Asia Centrală. A făcut ravagii în China de Est și India, s-a extins spre vest prin Orientul Mijlociu și Africa de Nord, ajungând în Europa.

În câțiva ani, între o treime și o jumătate din populația Europei a murit. Mulți care au trăit pe vremea când Moartea Neagră a bântuit Europa, au crezut că venise sfârșitul lumii. În 1351 s-a terminat primul asalt al ciumei negre. Istoricul medieval Froissart a estimat că aproximativ o treime din populația globului a murit de aceasta boală, fapt confirmat și de cercetările din prezent. Moartea Neagră s-a retras, dar numai pentru o vreme.

9 ianuarie 1788 - Connecticut devine cel de-al cincilea stat american.

9 ianuarie 1792 - S-a incheiat Tratatul de la Iași între Imperiul Rus și Imperiul Otoman, la sfârșitul războiului ruso-turc desfasurat intre anii 1787 și 1792. Rusia obține Crimeea, Oceakov si litoralul Marii Negre până la Nistru.

Tratatul a fost semnat de către marele vizir Iusuf Pașa și prințul Bezborodko, care i-a succedat prințului Potemkin la conducerea delegației rusești, după moartea acestuia. Tratatul, confirmând creșterea puterii rusești în zona Mării Negre, a recunoscut anexarea Hanatului Crimeei de către Imperiul Rus, și a cedat Yedisanul acestei țări, făcând din Nistru frontiera ruso-turcă în Europa. Frontiera asiatică pe râul Kuban, a rămas neschimbată.

9 ianuarie 1839 - Academia Franceza de Stiinte a anunțat inventarea procedeului  daghereotipiei. În 1829 artistul și farmacistul francez Louis J.M. Daguerre, a  creat un design de cameră complet nou si s-a asociat cu Joseph Nicéphore Niépce, un pionier al fotografiei preocupat de  fotochimie, pentru a-și dezvolta tehnologiile.

Daguerre este considerat părintele fotografiei prin invenția sa. După moartea lui Niépce în 1833, Daguerre a continuat să cerceteze chimia și mecanica înregistrării imaginilor prin acoperirea plăcilor de cupru cu argint iodurat. În 1835, Daguerre a descoperit—după ce a spart din greșeală un termometru cu mercur — o metodă de a developa imagini expuse timp de 20–30 de minute.

Perfectionarea acestui proces avea să-i permită să fixeze imaginea—împiedicând înnegrirea argintului—cu o soluție puternică de săruri. În 1837, el a realizat o natură moartă cu matrițe de ipsos, o sticlă îmbrăcată în răchită împletită, un desen înrămat și o draperie (intitulată L’Atelier de l’artiste) care a fost primul daghereotip care a trecut cu succes prin procesul complet de expunere, developare și fixare.

9 ianuarie 1858 - Anson Jones, ultimul președinte al Republicii Texas, se sinucide.

9 ianuarie 1878 - Umberto I devine rege al Italiei.

9 ianuarie 1900 - S-a înființat clubul de fotbal SS Lazio. Primul club de fotbal din capitala Italiei, Roma.

9/22 ianuarie 1905 - Duminica însângerată a fost un incident petrecut pe 22 ianuarie 1905 (9 ianuarie conform calendarului iulian folosit la acea vreme în Imperiul Rus), în timpul căruia demonstranții pașnici, neînarmați, care doreau să înmâneze o petiție țarului Nicolae al II-lea au fost împușcați de gărzile imperiale în Sankt Peterburg.

Marșul fusese organizat de preotul Gapon, un agent provocator aflat pe ștatele de plată ale Ohranei – poliția secretă țaristă. Evenimentele din duminica însângerată au reprezentat o greșeală grosolană a Ohranei, având uriașe repercusiuni asupra regimului țarist. În ciuda consecințelor acestei acțiuni, tarul nu a fost niciodată considerat răspunzător pentru aceste evenimente, la vremea protestului nefiind în capitală.

9 ianuarie 1917 - Primul Război Mondial: Consiliul de război german a hotarât angajarea războiului submarin fără restricții (începând cu 1 februarie 1917).

9 ianuarie 1923 - Franța anunță public că Germania nu și-a îndeplinit obligația de cărbune datorată.

9 ianuarie 1937 - Primul număr al revistei Look este scos pe piață în Statele Unite ale Americii.

9 ianuarie 1938 - Prințul Paul al Greciei (viitor rege al Greciei) se căsătorește la Atena cu Frederica de Hanovra.

9 ianuarie 1941 - Bombardierul britanic Avro Lancaster este testat în primul său zbor. Aeronava va fi produsă în număr mare pentru Royal Air Force.

9 ianuarie 1954 - Inaugurarea Teatrului de Operă și Balet din București, azi Opera Națională Română.

9 ianuarie 1964 - În zona canalului Panama a fost identificată una dintre cele mai ample mișcări anti-americane.

9 ianuarie 1968 - Crearea "Organizației Țărilor arabe Exportatoare de Petrol" (OPEC).

9 ianuarie 1993 - A murit  la Saint-Louis in  SUA, Anton Crihan,avocat, economist, politician, profesor și publicist român basarabean. Fruntas al vietii politice si publice din Rusia, Basarabia, România si SUA,deputat în Sfatul Tarii din Moldova si ulterior în Parlamentul Romaniei Mari.

A votat Actul Unirii, a fost deputat în Parlamentul României și a fost conducător al Comisiei agrare și a instituției de stat Casa noastră, care a înfăptuit reforma agrară în Basarabia. A predat la Universitatea din Iași și la Facultatea de Agronomie a universității ieșene, cu sediul la Chișinău. A fost numit de două ori subsecretar de stat. A fost doctor în economie al  Universitatii Sorbona din Paris în 1934. După război  s-a refugiat  din România în Iugoslavia, apoi la Paris, dupa care  s-a stabilit  în Statele Unite. În  testamentul său  și-a exprimat dorința să fie  înmormântat în Chișinău.

9 ianuarie 2000 - În Uzbekistan au loc alegeri prezidențiale: Islam Karimov este acreditat cu 99% din voturi.

9 ianuarie 2005 - Alegeri în Statul Palestina pentru înlocuirea lui Yasser Arafat, mort pe 11 noiembrie 2004.

9 ianuarie 2006 - Un elicopter aparținând SMURD s-a prăbușit în apropierea aeroportului din Iași; patru persoane și-au pierdut viața.

9 ianuarie 2013 - A murit James M. Buchanan. James M. Buchanan Jr.  a fost un economist american, laureat al premiului Nobel pentru economie în 1986 pentru contribuțiile sale la dezvoltarea teoriei contractuale și constituționale fondate pe studiul procesului de pregătire și luare a deciziilor politice și economice.

Buchanan este considerat fondatorul școlii alegerilor publice. Importantă atât pentru științele economice, cât și pentru cele politice această școală a deschis noi perspective în analiza instituțională. În România este cunoscut mai ales prin intermediul celor două cărți traduse și în limba română: The Limits of Liberty: Between Anarchy and Leviathan (Limitele libertății. Între anarhie și Leviathan). The Calculus of Consent – coautor Gordon Tullock (Calculul consensului).

 

 

img21000100

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!