ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recurs la istorie, 10 ianuarie

09:28 | 10.01.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 9 ian. /MOLDPRES/.10 ianuarie 49 î.Hr. - Iuliu Cezar traversează Rubiconul.

10 ianuarie 236 - Papa Fabian îi succede lui Anteriu și devine cel de-al 20-lea papă.

10 ianuarie 1475 -  A avut loc marea Bătălie de la Podul Înalt, de  langa  Vaslui, în care domnul Moldovei, Ştefan cel Mare, a zdrobit armatele otomane conduse de Suleiman Paşa.  Bătălia de la Vaslui, menționată uneori drept Bătălia de la Podul Înalt, a avut loc în data de 10 ianuarie 1475 lângă orașul Vaslui, între armatele aliate creștine moldo-maghiaro-polone sub comanda lui Ștefan cel Mare și oastea otomano-munteană sub conducerea lui Suleiman Pașa.

În pofida diferenței mari de forțe, turcii au suferit o înfrângere zdrobitoare, pierzând (după spusele unor cronicari) o mare parte a armatei. A fost considerată cea mai mare înfrângere a islamului în fața unei armate creștine, Ștefan cel Mare fiind numit eroul creștinătății.

10 ianuarie 1661 - Nicolae Milescu a tradus, din grecește, "Cartea cu multe întrebări".

10 ianuarie 1810 - Napoleon Bonaparte divorțează de prima lui soție Joséphine.

10 ianuarie 1839 - Gheorghe Asachi publică la Iași, în tipografia Albinei Românești, lucrarea "Atlas românesc geografic", format din 8 hărți, primul de acest gen în literatura de specialitate.

10 ianaurie 1863 -  Prima linie publică de transport subteran din lume a fost deschisă la Londra.

10 ianuarie 1769 - S-a nascut Michel Ney, general și mareșal francez . Michel Ney  era duce de Elchingen, prinț de Moscova, a fost un general, mareșal și pair al Franței, care s-a remarcat în mod deosebit în timpul războaielor napoleoniene. Soldat deosebit de curajos, Ney a participat la majoritatea campaniilor napoleoniene, a luptat cu bravură la Bătălia de la Waterloo, sfârșind prin a fi condamnat și executat de represiunea regalistă franceză.

10 ianuarie 1883 - S-a nascut (29 decembrie/10 ianuarie), prozatorul si dramaturgul rus Alxei Tolstoi. A abordat numeroase genuri, dar  s-a specializat în romane istorice.  S-a născut în familia unuia dintre membrii sărăciți ai familiei conților Tolstoi. Tatăl lui, contele Nicolai Aleksandrovici Tolstoi, era un husar pensionat și proprietar de pământuri; mama sa, Aleksandra Leonievna Bostrom (născută Turghenieva, cunoscută și cu numele Aleksandra Tolstoi) era scriitoare de literatură pentru copii. A părăsit Rusia în 1917, în timpul revoluției bolșevice, și a emigrat în Europa Occidentală. În 1923 a revenit în țară și a acceptat regimul sovietic, devenind unul dintre cei mai populari scriitori și susținător de nădejde al partidului comunist. A scris povestiri în care îl elogia pe Stalin. Este considerat ca fiind autorul unora dintre primele și cele mai bune povestiri științifico-fantastice în limba rusa. Romanele Aelita (1923) despre o călătorie spre Marte și Hiperboloidul inginerului Garin   (1927) s-au bucurat de popularitate imensă. Mai multe filme făcute în URSS  se bazează pe romane scrise de Alexei Tolstoi.

10 ianuarie 1898 - Se naste Serghei Eisenstein, celebru regizor de film din Rusia, autorul filmului “Cuirasatul Potiomkin”, considerat unul din cele mai bune filme din istoria cinematografiei  universal. Serghei Mihailovici Eisenstein a revoluționat cinematografia de la începutul secolului al XX-lea prin teoria sa a montajului, pe care a concretizat-o în filme, dintre care Crucișătorul Potemkin este cel mai cunoscut.

10 ianuarie 1920 - Liga Națiunilor ia naștere în mod oficial, odată cu intrarea în vigoare a Convenției Ligii Națiunilor, ratificată de 42 de state în 1919.

10 ianuarie 1946 - Are loc prima Adunare Generală a ONU, la Central Hall Westminster, Londra. Participă toți reprezentanții celor 51 de națiuni, membre cu drepturi depline ale ONU.

10 ianuarie 1949 - Au fost lansate discurile de vinilin de către CBC (45 rpm) și Columbia (33,3 rpm).

10 ianuarie 1949 - În Japonia, este stabilită legal ziua de muncă de 8 ore.

10 ianuarie 1951 - Harry Sinclair Lewis a fost prozator american. A fost primul american care a luat Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1930. Opera sa, cronică satirică a vieții provinciale americane, se înscrie, prin precizia și obiectivitatea cvasidocumentară a descrierii mediilor și măiestria portretizării, reductibile la tipul individului mediocru, apăsat de grotescul și banalitatea vieții cotidiene, în descendența realismului dickensian. Motivația Juriului Nobel “Pentru forța și plasticitatea artei lui descriptive, precum și pentru darul de a crea cu ascuțime și umor personaje reprezentând tipologii noi.”

10 ianuarie  1966 - La Tașkent, a fost semnată "Declarației privind reglementarea conflictului indo-pakistanez".

10 ianuarie 1971 - A murit  Coco Chanel, celebră creatoare franceză de modă. În 1916, a lansat o linie a eleganţei feminine si a fost pe parcursul întregii sale activitati initiatoarea a numeroase inovatii în modă.

10 ianuarie 1984 - SUA și Vaticanul au restabilit relații diplomatice, după o pauză de 117 ani.

10 ianuarie 1995 - Prin rezoluția nr. 48/126, Adunarea Generala a Națiunilor Unite a proclamat anul 1995 drept Anul internațional al toleranței.

10 ianuarie  2005 - A intrat in vigoare, în Italia, legea ce interzice fumatul în public.

10 ianuarie 2005 - Coreea de Nord a declarat că posedă arme nucleare.

10 ianuarie 2010 - În Federația Rusă este întrodusă în legislație termenul de "arest la domiciliu".

10 ianuarie 2019 -  La Ateneul Român a avut loc ceremonia oficială de lansare a președinției române a Consiliului Uniunii Europene, prin vizita președintelui Consiliului European Donald Tusk, președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și a Colegiului comisarilor. Discursul în limba română ținut de Donald Tusk a impresionat mai multă lume.

 

img21000105

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!