ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Germania propune un nou "Plan Marshall" al UE și SUA pentru apărarea democrației

09:52 | 10.01.2021 Categorie: Externe

Chişinău, 10 ian. /MOLDPRES/.Heiko Maas, ministrul de Externe al Germaniei, ţară care a exercitat până pe 31 decembrie Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, propune elaborarea unui „Plan Marshall” pentru intensificarea cooperării între UE şi SUA în scopul apărării democraţiei, relatează Moldpres cu referire la Digi24.

Heiko Maas cere intensificarea cooperării între Bruxelles şi Washington pentru apărarea normelor democratice, în contextul violenţelor produse miercuri în sediul Congresului SUA.

„Nu le putem lăsa niciun spaţiu de manevră inamicilor democraţiei liberale. Acest lucru nu este valabil doar în SUA, ci şi la noi, în Germania şi Europa. Suntem pregătiţi să colaborăm cu Statele Unite pentru un Plan Marshall al democraţiei”, a spus Heiko Maas într-un interviu acordat agenţiei DPA.

Planul Marshall a fost un program de asistenţă economică aplicat de Statele Unite pentru reconstrucţia Europei după al II-lea Război Mondial. Germania a profitat foarte mult de pe urma planului de asistenţă.

„Fără democraţie în Statele Unite nu poate exista democraţie în Europa. Una dintre cele mai mari misiuni de viitor pentru americani şi europeni va fi eliminarea din rădăcini a clivajelor sociale”, a adăugat Heiko Maas, amintind că preşedintele ales al SUA, Joseph Biden, a semnalat că vrea reconciliere pe plan intern şi construirea unei reţele internaţionale de protejare a democraţiei. Germania poate iniţia împreună cu noul preşedinte al SUA o „alianţă a multilateralismului”, a precizat Heiko Maas.

„Ne vom putea apăra doar prin credinţa în coeziune, prin democraţie ca fiind cel mai bun sistem uman de organizare şi prin convingerea în ştiinţă şi în raţiune”, a spus Heiko Maas, notând că, în secolul 21, cei mai buni parteneri naturali pentru apărarea acestor valori sunt Statele Unite şi Europa.

Joseph Biden a anunţat că în primul an de mandat intenţionează să organizeze un „summit global pentru democraţie”, în scopul protejării drepturilor omului, siguranţei scrutinelor şi combaterii corupţiei.

 

foto: Guliver/Getty Images

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!