ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Belarusul va avea o nouă Constituție

15:45 | 10.01.2021 Categorie: Externe

Chişinău, 10 ian. /MOLDPRES/.Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat că proiectul noii Constituţii din Belarus va fi redactat până la finalul acestui an, relatează Moldpres cu referire  Agrpres.

Confruntat cu cea mai gravă criză politică de când se află la putere, liderul de la Minsk a propus o reformă a Constituţiei, iniţiativă sprijinită de aliatul tradiţional Rusia.

”Cred că proiectul noii Constituţii va fi gata până la finele anului. Şi apoi oamenii vor decide într-un referendum dacă trebuie sau nu să existe o nouă Constituţie'', a declarat Lukaşenko, citat de agenţia de presă rusă RIA.

Data referendumul va fi anunţată în cadrul unei reuniuni a Adunării Naţionale, care urmează să fie convocată pe 11-12 februarie, a adăugat liderul belarus.

Lukaşenko a afirmat în noiembrie 2020 că va demisiona de îndată ce noua Constituţie a Belarusului va fi adoptată.

Belarusul este scena unor proteste aproape zilnice după alegerile prezidenţiale din 9 august 2020, scrutin marcat de fraude masive, potrivit opoziţiei.

După aceste alegeri, câştigate de liderul de la Minsk cu aproximativ 80% din voturi conform datelor oficiale, candidata şi lidera opoziţiei Svetlana Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania.

Lukaşenko, care se află la putere din 1994, a respins acuzaţiile opoziţiei şi ale Occidentului şi a lansat o campanie de reprimare a vocilor critice. 

 

foto: dw.com

 

 

img21000112

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!