ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Recurs la istorie,12 ianuarie.

07:50 | 12.01.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 12 ian. /MOLDPRES/.12 ianuarie 1483 - A avut loc căsătoria Olenei, fiica lui Ştefan cel Mare al Moldovei cu Ivan, fiul şi moştenitorul marelui cneaz al Moscovei, Ivan al III-lea cel groaznic. Prin anii 1480-1481 se pomeni voievodul Ştefan al Moldovei cu o delegaţie a ţarului Moscovei Ivan Vasilievici al III-lea, care venea să-i ceară mâna domniţei lui, Olena (Elena), pentru fiul său Ivan cel tînăr.

12 ianuarie 1528 - Gustav I este încoronat rege al Suediei.

12 ianuarie 1579 - S-a născut medicul, fiziologul,chimistul si fizicianul olandez Jan Baptist van Helmont ( 30 decembrie 1644), descoperitorul “gazului carbonic” CO2. Pe lângă valoroase contribuții în domeniile sus menționate, i se atribuie introducerea cuvântului gaz, ca denumire pentru una din stările de agregare.

12 ianuarie 1628 - S-a născut Charles Perrault, scriitor francez (“Povestile maicii mele Gâsca, sau Istorisiri si povesti din trecut”). Aceasta culegere scrisa de Perrault în anul 1697, cuprinde minunatele basme iubite de generatii intregi de copii: Scufita rosie”, “Motanul încaltat”, “Cenusareasa”, “Frumoasa adormita” ,“Barba-albastra”.

Charles Perrault (n. 1628, Paris — d. 1703) a fost membru de frunte al Academiei Franceze, care a avut un rol de frunte preponderent în disputa literară, cunoscută sub numele de „Cearta dintre antici și moderni”.

12 ianuarie 1665 - A murit Pierre de Fermat, matematician şi avocat francez.  Fermat a fost un autodidact, dar cu toatea acestea, a adus contribuții deosebite în domeniul teoriei numerelor, geometriei analitice (alături de René Descartes) și a fost creator al calculului probabilităților (alături de Blaise Pascal). A aplicat calculul diferențial pentru aflarea tangentei la o curbă. În 1639 a stabilit o metodă generală pentru rezolvarea problemelor de maxim și de minim, metodă care ulterior a devenit celebră.

Între 1636 și 1658 a creat teoria numerelor: s-a ocupat de divizibilitatea numerelor și a stabilit un procedeu pentru aflarea sistematică a tuturor divizorilor unui număr. De numele lui Fermat sunt legate două probleme principale din teoria numerelor.

12 ianuarie 1669 - A apărut în Franța lucrarea lui Nicolae Milescu Spatarul,“Ecrit d’un Seigneur moldave” („Scriere a unui senior moldovean”), prima scriere a unui român publicata la Paris.

12 ianuarie 1729 - S-a născut Edmund Burke, filosof și om politic britanic.  Burke a fost un reprezentant de seamă al conservatorismului. A scris: „Reflecții pe marginea revoluției din Franța” – respectarea tradiției: monarhie, biserică, aristocrație. Citat: “Pentru ca raul sa triumfe, este suficient ca cei buni sa nu faca nimic.”

12 ianuarie 1840 - Eforia Școalelor dă actul prin care se decide că țiganii au dreptul de a învăța alături de toți ceilalți cetățeni.

12 ianuarie 1848 - Revoluția de la 1848 izbucnește în Italia, la Palermo.

12 ianuarie 1876 - S-a născut scriitorul Jack London (“Colţ Alb”, “Călcâiul de fier”, “Martin Eden”). Jack London este pseudonimul literar al lui John Griffith Chaney, scriitor și jurnalist american. Opera sa (care constă în special din romane) are ca subiect existența crudă, sălbatică și spiritul de revoltă și aventură, în care eroii, de o forță fizică și morală supraumană, sunt antrenați într-o luptă brutală pentru supraviețuire. În plan literar, a fost influențat de Robert Louis Stevenson, Rudyard Kipling, Joseph Conrad, iar în cel ideologic de Charles Darwin, Herbert Spencer, Karl Marx și Friedrich Nietzsche.

12 ianuarie 1878 - Războiul de Independență: trupele române, ocupă Smârdanul, punct important în sistemul de apărare al Cetății Vidin.

12 ianuarie 1880 - Olanda recunoaște independența României.

12 ianuarie 1888 - Furtuna de zăpadă Schoolhouse Blizzard, numită și „Viscolul școlar” străbate statele americane din marile câmpii. Cel puțin 200 de oameni surprinși de viscol sunt uciși, majoritatea elevi. Viscolul a venit în mod neașteptat într-o zi relativ caldă.

12 ianuarie  1915 - Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii respinge o propunere de a solicita statelor să acorde femeilor dreptul de vot.

12 februarie  1920 - Nava franceză de pasageri SS Afrique se află pe coasta franceză când pierde puterea motorului într-o furtună și se scufundă. Dintre cei 609 pasageri și membri ai echipajului, doar 34 supraviețuiesc. Accidentul este considerat unul dintre cele mai mari dezastre din istoria transportului cu abur francez.

12 oianuarie 1943 - Trupele sovietice fac prima breșă în încercuirea germană a orașului Leningrad.

12 ianuarie 1950 - URSS reintroduce pedeapsa cu moartea pentru spionaj și sabotaj.

12 ianuari 1951 - Intră în vigoare Convenția cu privire la prevenirea și reprimarea genocidului, adoptată de Adunarea Generală a ONU, la 9 decembrie 1948. România a aderat la Convenție la 3 noiembrie 1950.

12 ianuarie  1957 - Crearea Conferinței permanente a puterilor locale și regionale din Europa (azi Congresul puterilor locale și regionale din Europa), reunind în cadrul Consiliului Europei aleșii colectivităților locale și regionale.

12 ianuarie  1967 - După moartea sa, corpul lui James Bedford, profesor american de psihologie la Universitatea din California, este pus în crioconservare. Decedatul este prima persoană care speră la o resuscitare în viitor în acest fel.

12 ianuarie 1984 - În Egipt a reînceput procesul de restaurare a marilor piramide.

12 ianuarie 1990 - Zi de doliu național în memoria victimelor Revoluției din decembrie 1989.

12 ianuarie 1991 - Congresul american a răspuns pozitiv demersului propus de președintele George W. Bush, de a lua parte la confruntările militare din Golful Persic.

12 ianaurie 1995 - La Trenton, New Jersey, are loc prima audiție a lucrării compozitorului de origine română, Sabin Păutza, scrisă cu ocazia sărbătoririi zilei de naștere a lui Martin Luther King jr.

12 ianuarie 1998 - Un numar de 19 țări europene, între care și România, semnează, la Paris, Protocolul privind interzicerea clonării umane – primul text de drept internațional constrângător elaborat în acest domeniu.

12 ianuarie 1999 - Greva minerilor din Valea Jiului. Liderii minerilor cer venirea președintelui Emil Constantinescu în Valea Jiului.

12 ianuarie  2001 - Intră în vigoare Acordul bilateral între Polonia și Kazahstan privind obligativitatea vizelor.

12 ianuarie 2010 - Cutremur foarte puternic în Haiti. Au murit 222570 oameni.

12 ianuarie 2012 - Proteste la București, pe măsură ce manifestările de două zile continuă împotriva măsurilor de austeritate economică ale președintelui Traian Băsescu. În numeroase orașe românești sunt raportate ciocniri între protestatari și ofițeri ai legii.

12 ianuarie 2015 - A decedat celebra cântăreață de operă din Rusia Elena Obrazțova.

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!