ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE se grăbește cu lansarea unor noi generaţii de sateliţi

14:16 | 12.01.2021 Categorie: Externe

Chişinău, 12 ian. /MOLDPRES/.Uniunea Europeană vrea să activeze viitoarea generaţie a sistemului Galileo de navigaţie prin satelit cu „o primă lansare în 2024”, în avans faţă de calendarul prevăzut, a anunţat comisarul european responsabil de domeniul spaţial, Thierry Breton, potrivit AFP, citată de Agerpres. 

„Nu e timp de pierdut cu tehnologii din trecut, deoarece trebuie să protejăm Europa în viitoarele competiţii tehnologice”, a pledat comisarul pentru piaţa internă, în cadrul celei de-a 13-a ediţii a Conferinţei Spaţiale Europene de la Bruxelles.

Comisia Europeană a emis în mai 2018 un aviz pentru achiziţia a patru sateliţi de nouă generaţie „care au caracteristici evoluate pentru a asigura continuitatea constelaţiei Galileo în 2025-2026”.

„În urma evaluării tehnice (a ofertelor înaintate de producători - n.r.), a fost luată decizia. Ea va fi anunţată până la sfârşitul lunii”, a declarat Breton. 

Sistemul de navigaţie prin satelit este unul dintre programele esenţiale ale UE în sectorul spaţial. Cei 26 de sateliţi ai săi, care ar urma să ajungă pe termen lung la 30, reprezintă alternativa la sistemele american (GPS) și rus (GLONASS).

Din cele 13,2 miliarde de euro consacrate domeniului spaţial pentru perioada 2021-2027 de către UE, 8 miliarde ar urma să fie alocate pentru Galileo, iar 4,8 miliarde, pentru programul Copernicus de observare a Pământului.

Alături de cele două constelaţii, Thierry Breton vrea de asemenea ca UE să dispună de propria constelaţie pentru a furniza internet de mare viteză.

 

foto: Profimedia

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!