ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ședința anuală a Consiliului Național de Plăţi

17:26 | 14.01.2021 Categorie: Comunicate

Chişinău, 14 ian. /MOLDPRES/.

Consiliul Național de Plăţi (CNP) s-a întrunit recent în format online în ședința anuală pentru a discuta bilanțul activităților desfășurate.

 

La ședință au participat reprezentanți ai băncilor și prestatorilor de servicii de plată nebancari din Republica Moldova, ai Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Finanțelor, Serviciului Fiscal de Stat, Agenției de Guvernare Electronică, Depozitarului Central Unic și ai Asociației Băncilor din Moldova.

 

Agenda discuțiilor a cuprins în special indicatorii sistemului național de plăți pentru anul 2020 și evoluțiile unui șir de proiecte din domeniu. Astfel, experții au făcut schimb de idei asupra proiectelor de dezvoltare a plăților fără numerar în Republica Moldova - Proiectul de modernizare a sistemului automatizat de plăți interbancare al BNM și Proiectul de implementare a schemei de plăți instant. De asemenea, participanții la ședință s-au referit la pregătirea proiectului de lege de transpunere a Directivei (UE) nr. 2015/2366 (PSD2) și la asigurarea premiselor legale necesare pentru aderarea entităților locale la sistemele de plăți din cadrul Single Euro Payments Area (SEPA).

 

Subiectele abordate au vizat, la fel, acțiunile realizate de către membrii CNP pentru sporirea incluziunii financiare în contextul promovării plăților fără numerar și susținerea comerțului electronic.

 

Astfel, Președintele CNP, Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator al BNM, a scos în evidență importanța de a întreprinde măsuri multidimensionale și echilibrate pentru a promova în continuare plățile fără numerar cu efecte pozitive pentru toate părțile implicate, precum și importanța eforturilor comune pentru a facilita prestarea serviciilor de plată către entitățile ce se lansează în comerțul electronic.

 

Consiliul Național de Plăţi este un forum profesionist de consultare la nivel înalt dintre instituțiile publice şi private, având drept obiectiv final facilitarea funcționării eficiente şi stabile a sistemului de plăţi din Republica Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!