ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Frigul și zăpada în exces au provocat pagube de 1,4 miliarde de euro doar pentru Madrid

10:16 | 15.01.2021 Categorie: Externe

Chişinău, 15 ian. /MOLDPRES/.Guvernul Spaniei a declarat că zăpezile și frigul au  adus pagube de aproape un miliard și jumătate de euro. În acest context, amnistrația publică locală din Madrid cere ca orașul să fie declarat zonă de dezastru natural, pentru a putea primi fonduri de urgență. Au fost luate în calcul  pierderile de venituri pentru economie şi pagubele la nivelul infrastructurii din capital, relatează Moldpres cu referire la Digi24.

Ninsorile  abundente de la Madrid   de la sfârşitul săptămânii trecute, urmate de un val de ger, au provocat blocarea mai multor artere,  imposibilitatea  unui număr important de agenți economici de a activa și închiderea mai multor instituții, inclusiv  educaționale.

Deoarece cantitatea însemnată de zăpadă nu a putut fi îndepărtată suficient de repede, îngheţul sever a transformat-o în straturi tari de gheaţă, străzile devenind astfel dificil de curăţat. Până acum zăpadă a fost curățată doar de pe 15% din străzile capitalei, în timp ce școlile și grădinițele rămân închise până luni.

Cataclismul natural care a lovit statul iberic a blocat sute de drumuri în întreaga țară, iar echipele de intervenție au ajuns abia acum la oamenii izolați din regiunea  Madrid. Accesul a fost posibil doar pe calea aerului  cu elicoptere care au adus alimente pentru oameni, dar și mâncare pentru  cei rămasi captive în nămeți.

Frigul persistă  în zona Madridului, temperaturile coborând până la minus 12 grade Celsius la periferia oraşului. Situația, conform prognozelor meteo, se va îmbunătăți la mijlocul săptămânii viitoare.

 

foto: digi24.ro

img21000202

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!