ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Recurs la istorie, 16 ianuarie.

09:09 | 16.01.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 15 ian. /MOLDPRES/.16 ianuarie 27 î.Hr. - Titulatura de "Imperator Caesar Augustus divi filius" a fost primită în premieră de Octavianus.

16 ianuarie 1471 - La porunca lui Ștefan cel Mare sunt executați marii boieri Isaia vornicul, Negrilă ceasnicul și Alexa stolnicul, care au complotat împotriva domnitorului.

16 ianuarie 1547 - La Moscova, în cel mai somptuos stil bizantin,  Ivan cel Groaznic a fost încoronat țar al Rusiei.

16 ianuarie 1556 - Filip al II-lea devine rege al Spaniei.

16 ianuarie 1605 -  La Madrid, Spania, vede lumina tiparului prima ediție a "El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha" de Miguel de Cervantes. Don Quijote de la Mancha este o operă literară a scriitorului spaniol Miguel de Cervantes Saavedra. Prima parte a apărut în 1605 sub numele de El ingenioso hidalgo don Quijote de La Mancha și s-a bucurat de un mare succes din partea publicului, fiind o capodoperă a literaturii spaniole și a literaturii universale. A doua parte a apărut în 1615 sub numele de El ingenioso caballero don Quijote de La Mancha. Romanul este în prezent una dintre operele cele mai traduse din lume.

16 octombrie 1632 - Are loc ședința de anatomie, ținută la Amsterdam, între breasla chirurgilor. Corpul este al unui criminal executat prin spânzurare (Adriaan Adriaanszoon, sub pseudonimul de “Aris Kindt”). Rembrandt va picta în același an “Ora de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp”.

16 octombrie 1919 - Intră în vigoare un amendament la Constituția SUA care interzice fabricarea și consumul băuturilor alcoolice ("Legea prohibiției"), în vigoare până la 5 decembrie 1933.

16 ianuarie 1924 - Eleftherios Venizelos devine prim-ministru al Greciei pentru a patra oară.

16 ianuarie 1933 - S-a nascut Susan Sontag, scriitoare americana. A fost singurul scriitor al generatiei sale care a cistigat principlalele premii literare: National Book Award, National Book Critics Circle Award („Note despre „camp””, „The Benefactor”).

Susan Sontag născută Susan Rosenblatt a fost un critic literar, scenarist și un gânditor american. Cartea care a consacrat-o este împotriva interpretării, o pledoarie pentru relativismul filosofic din epoca postmodernismului. A decedat la 28.12.2004, la varsta de 71 de ani, într-un spital din New York.

16 ianuarie 1945 - În urma Convenției de Armistițiu, care stabilea, la articolul 11, reparațiile de război datorate de România Uniunii Sovietice (300 de milioane de dolari), s-a semnat Convenția economică „asupra mărfurilor pe care România urmează să le livreze în compensarea daunelor cauzate de către România Uniunii Sovietice prin operațiunile militare și ocuparea teritoriului sovietic".

16 ianuarie 1945 - Adolf Hitler se mută în bunker-ul său, așa-numitul Führerbunker.

16 ianuarie 1969 - Studentul ceh Jan Palach în vârstă de 20 de ani își dă foc, la Praga, lângă clădirea Muzeului Național, pentru a protesta împotriva invaziei armatei sovietice. Moartea sa a produs o adanca emotie in Cehoslovacia ocupata si în intreaga lume.(n. 1948).

Jan Palach a fost un student (la Universitatea Carolină) din Cehoslovacia, care şi-a dat foc în Piaţa Wenceslas din Praga pe 16 ianuarie 1969 în semn de protest faţă de invazia Cehoslovaciei de către trupe ale Tratatului de la Varşovia. Invazia militară a trupelor conduse de URSS din august 1968 a avut intenţia de a opri liberalizarea pe care începuse să o introducă guvernul lui Alexander Dubček, prin aşa-numita Primăvară de la Praga.

Astronomul Luboš Kohoutek a numit un asteroid în cinstea lui (1834 Palach). Actualmente o piaţă din centrul Pragăi îi poartă numele.

16 ianuarie1979 - În urma unor puternice manifestaţii, şahul Mohammad Reza Pahlavi Aryamehr a părăsit Iranul, ceea ce a dus la sfârşitul monarhiei în Iran si inceputul dictaturii islamiste.

Mohammad Reza Șah Pahlavi (n. 26 octombrie 1919 în Teheran; d. 27 iulie 1980 în Cairo), fiul Șahului Reza Pahlavi al Persiei (Iran) și ultimul monarh al Iranului.

16 ianuarie 1991 - Lansarea operațiunii "Furtună în deșert" (ora 3.00, ora Bagdadului) pentru eliberarea Kuwaitului, invadat la 2 august 1990 de Irak. Are loc primul atac aerian declanșat de coaliția internațională (SUA, Marea Britanie, Arabia Saudită, Kuwait) împotriva Irakului.

16 ianuarie 2000 - Are loc o eclipsă totală de soare. Vizibilitate maximă: SUA, Canada, America de Sud.

16 ianuarie 2002 - Consiliul de Securitate al ONU a votat pentru aplicarea sancțunilor organizației teroriste al-Qaida  și mișcării Taliban.

16 ianuarie 2003 - În timpul decolării aparatul cosmic Columbia a suferit un accident grav. Toți cei 7 astronauți au murit.

16 ianuarie 2005 - Adriana Iliescu (67 de ani) din România este cea mai vârstnică femeie din lume care dă naștere unui copil.

16 ianuarie 2006 - Ellen Johnson Sirleaf depune jurământul ca noul președinte al Liberiei. Ea devine prima femeie din Africa aleasă ca șef al statului.

16 ianuarie 2017 - În apropierea orașului Bișkec, Kârgâzstan, are loc un accident aviatic  a unui avion Boeing 747-400. Au murit 39 de oameni.

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!