ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recurs la istorie, 17 ianuarie.

09:28 | 17.01.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 16 ian. /MOLDPRES/.17 ianuarie 395 - Imperiul Roman este împărțit definitiv în Imperiul Roman de Răsărit sub Arcadius, și Imperiul Roman de Apus sub Honorius, în urma decesului împăratului Teodosiu.

17 ianuarie 1258 - Hanul mongol Hulagu ocupă Bagdadul, punând capăt califatului condus de dinastia Abbasizilor.

17 ianuarie 1377 - Papalitatea  este mutată înapoi la Roma de la Avignon de către Papa Grigore al IX-lea

17 ianuarie 1562 - Hughenoții sunt recunoscuți de  Franța prin Edictul de la Saint-Germain.

17 ianuarie 1595 - Regele Henric al IV-lea al Franței declară război Spaniei exact în timpul războaielor religioase din Franța.

17 ianuarie 1706 - S-a născut la Boston, Benjamin Franklin,ultimul dintr-o familie cu 17 copii. Benjamin Franklin a fost una dintre cele mai faimoase figuri ale istoriei Americii, un om de ştiinţă şi litere si un mare inventator. Benjamin Franklin este una dintre cele mai cunoscute personalități din istoria Statelor Unite, unul din Founding Fathers, diplomat, om de știință, inventator, filozof, profesor și om politic. A organizat prima bibliotecă din America, a fost un inventator care a creat multe obiecte, care sunt indispensabile astăzi, printre care se pot menționa ochelarii bifocali și paratrăsnetul, și i-a uimit pe oamenii de știință din toată lumea cu experimentele sale din domeniul electricității. În vremea sa era extrem de cunoscut și de influent și în Europa. Franklin a fost cel care i-a convins pe englezi să retragă “Legea timbrului”, respectiv i-a convins pe francezi să intervină în Războiul de Independență al Statelor Unite de partea acestora. În Statele Unite, a fost unul din semnatarii de frunte ai Declarației de Independență a Uniunii și al Constituției americane. A fost ambasador în Anglia și apoi în Franța și secretarul Adunării din Pennsylvania. A primit titlul de Doctor în Științe din partea Universității St. Andrews.

 16 ianuarie 1860 - S-a nascut Anton Pavlovici Cehov, scriitor rus (“Doamna cu căţelul”, “Trei surori”, “Livada de vişini”, “Pescăruşul”). Cehov  a fost un medic, prozator și dramaturg rus. De o sută de ani spectacole după piesele sale sunt prezente, practic, în fiecare stagiune pe afișele teatrelor din România. Mari regizori de teatru din România (Lucian Pintilie, György Harag, Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Vlad Mugur, Tompa Gábor) au găsit surse majore de inspirație în dramaturgia lui Cehov.

 17 ianuarie 1871 - S-a născut la Botosani, Nicolae Iorga istoric, documentarist, scriitor, dramaturg, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician roman de talie mondiala.  Este cunoscut în lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor și filozof al istoriei. După cum a afirmat George Călinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, „rolul lui Voltaire”.

17 ianuarie 1893  - Comitetul Cetățenesc de Siguranță Publică, condus de Lorrin Thurston, a răsturnat guvernul reginei Liliʻuokalani din Regatul Hawaii.

17 ianuarie 1904 - Piesa de teatru Livada de vișini de Anton Pavlovici Cehov a fost interpretată în premieră la Moscova.

 17 ianuarie 1912 - Robert Falcon Scott, capitan în armata britanică, atinge Polul Sud, la o lună după norvegianul Roald Amundsen. Marșul de întoarcere prin Antarctica către tabăra de bază se termină fatal pentru expediție.

17 ianuarie 1913 - Raymond Poincaré este ales președinte al Franței. Își va începe mandatul ca cel de-al 10-lea președinte al Franței la 18 februarie.

 17 ianuarie 1917 - SUA plăteşte Danemarcei 25 de milioane de dolari pentru achizitionarea Insulele Virgine Americane. Insulele Virgine Americane reprezintă un grup de insule în Marea Caraibelor care aparține Statelor Unite ale Americii. Geografic, insulele aparțin de Insulele Virgine și sunt compuse din 4 insule principale și mai multe insule mici. Suprafața totală este de 346,3 km pătrați iar populația era de 108,612 locuitori (2000).

17 ianuarie 1933 - S-a născut, la Cairo, din părinţi italieni emigraţi în Egipt, cântăreaţa franceză Dalida (Jolanda Gigliotti).

Dalida s-a stabilit în Franţa, în 1955 și a avut o carieră îndelungată cu succese în film, în concerte şi imprimări (discuri de aur şi de platină) (“J’attendrai”, “Parole”).

17 ianuarie 1936 - A murit Mateiu I. Caragiale, scriitor român (“Craii de Curtea Veche”, “Remember”).

Mateiu Caragiale  a fost istoric al heraldicii, poet, și scriitor, întâiul născut al lui Ion Luca Caragiale. Mateiu Caragiale s-a născut la Bucuresti, fiind fiul lui Ion Luca Caragiale și al Mariei Constantinescu. În anul 1889, tatăl său se căsătorește cu Alexandrina Burelly și își aduce fiul în noua familie. A inceput in 1904 studii de drept la Berlin, dar le abandonează. Din 1916 începe să lucreze la capodopera sa Craii de Curtea Veche, pe care o finalizează în 1928, si e publicata la editura Cartea Romaneasca in 1929. În același an, la 1 mai primește premiul Societății scriitorilor români.

17 ianuarie 1938 - A decedat în Mandeville (Jamaica) astronomul american William Henry Pickering.

17 ianuarie 1940 - Se naste Mircea Snegur, primul presedinte al Republicii Moldova. Mircea Snegur s-a născut 17 ianuarie 1940, satul Trifănești, județul Soroca, azi raionul Florești, este un om politic moldovean, care a fost primul președinte al Republicii Moldova (1990–1996)

17 ianuarie 1945 - Orașul Varșovia este eliberat de sub ocupația germană.

17 ianuarie 1946 - Consiliul de Securitate al ONU se întrunește pentru prima dată, la Londra, în palatul Westminster, și adoptă principiile de funcționare ale acestui organism internațional.

17 ianuarie 1949 - Pocesul conducerii Partidului Comunist din SUA se încheie  cu condamnări la câte 5 ani de închisoare pentru 11 condamnați.

17 ianuarie 1957 - "Doctrina Eisenhower" este condamnată într-o declarație comună de către China și URSS.

17 ianuarie 1961 - Este asasinat Patrice Lumumba, prim ministru si om politic din Republica Democratică Congo, astazi Zair.

17 ianuarie 1964 - S-a nascut Michelle Obama, sotia fostului presedinte al S.U.A., Barack Obama.

17 ianuarie 1966 - Se produce gravul incident de la Palomares, în Spania, în care un bombardier american B 57 se ciocneste cu un alt avion si pierde patru bombe nucleare, dintre care una pe fundul marii.

Gasirea tuturor dispozitivelor atomice a durat 80 de zile de căutări. Ultima bomba a fost gasita la adâncimea de 880 metri. Echipajul submarinului USS Petrel a reuşit să o aducă în siguranţă la suprafaţă, iar crucişătorul USS Cascade a venit din Napoli pentru a prelua periculoasa încărcătură şi a o trimite înapoi în Statele Unite. La Palomares, solul şi atmosfera au fost contaminate cu plutoniu, principalul element radioactiv dintr-o bombă cu hidrogen. Comandantul bazei americane din Torrejon, Spania, general-maior Delmar E. Wilson, s-a deplasat urgent la scena accidentului, alături de o echipă specializată pentru astfel de dezastre.

Din fericire, prima bombă descoperită era aproape intactă. Printr-o minune şi mai mare, explozibilii convenţionali din ogivele celorlalte două bombe căzute la sol au detonat fără să declanşeze explozia nuclară. Totuşi, explozibilii convenţionali au ars plutoniul piroforic, ceea ce a dus la producerea unui nor radioactiv dispersat în cele din urmă de curenţii de aer de deasupra coastei maritime spaniole. Urmările incidentului nu au fost deloc minore. O suprafaţă de 260 hectare a fost puternic contaminată cu material radioactiv. Suprafaţa în cauză cuprindea ansambluri rezidenţiale, terenuri agricole şi păduri. Oraşul Palomares şi împrejurimile sale au fost evacuate de urgenţă, iar o parte din locuitori au suferit, ulterior, de diferite forme de cancer, unii dintre ei murind la scurt timp de la expunerea lor la radiaţii. Astăzi, localnicii nu mai au în organism urme de substanţe radioactive, dar cercetătorii au descoperit recent că legumele şi animalele domestice din zonă prezintă încă valori nefiresc de mari ale radiaţiilor.

17 ianuarie 1975 - Bob Dylan lansează "Blood on the Tracks", considerat unul dintre cele mai bune albume ale lui.

17 ianuarie 1991 - Helmut Kohl este reales în funcția de cancelar de către primul parlament al Germaniei unite.

17 ianuarie 1991 - Harald al V-lea devine rege al Norvegiei la moartea tatălui său, Olav al V-lea.

17 ianuarie 1992 - În timpul vizitei din Coreea de Sud, prim-ministrul japonez, Kiichi Miyazawa, cere scuze pentru forțarea femeilor coreene în sclavie sexuală în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

17 ianuarie 1995 - Un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter care a avut loc în apropiere de Kobe, Japonia a provocat 6.433 victime umane și a produs pagube materiale.

17 ianuarie 1998 - Președintele american Bill Clinton, acuzat de hărțuire sexuală de catre Paula Jones, este audiat sub jurămînt timp de cinci ore. Este pentru prima dată în istoria SUA cînd un președinte în exercițiu depune mărturie în calitate de acuzat, în cadrul unei proceduri judiciare.

17 ianuarie 2002 - A murit Camilo José Cela, scriitor spaniol, laureat al Premiului Nobel pe anul 1989.

În 1957, Cela a devenit membru al Academiei spaniole, iar in 1977 este ales senator. O importantă realizare a sa, în ceea ce privește Constituția spaniolă, o constituie modificarea textului acesteia, și anume limba oficială este acum “spaniolă sau castiliană”.

17 ianuarie 2006 - La Chișinău, la Palatul Republicii, a avut loc masa rotundă pe tema "Ascensiunea NATO, strategia pentru Moldova", organizată la inițiativa fundației George C. Marshall.

17 ianuarie 2008 - Moare la varsta de 64 de ani, Bobby Fischer, fost campion mondial la sah. Robert  Fischer  a fost un jucător de șah american, al unsprezecelea campion mondial (1972-1975). Bobby Fisher avea numai 24 de ani, cand l-a invins la 1 septembrie 1972, pe campionul Boris Spasky, în Campionatul Mondial de sah, punand capat la 24 de ani de dominatie a sahistilor sovietici in sah.

17 ianuarie 2010 - In Haiti, s-a declarat starea de urgenţă. Aproximativ 70.000 de morti au fost îngropati în gropi comune, dupa cutremurul catastrofal care a devastat ţara.

17 ianuarie 2010 - In Nigeria se produc tulburari grave între grupuri de crestini si musulmani, în urma cărora se înregistrează 200 de morti.

17 ianuarie 2011 - Incepe „Primăvara arabă” în Oman.  Oficial Sultanatul Oman, este o țară arabă, în sud-vestul Asiei pe coasta de sud-est a Peninsulei Arabe. Are o poziție strategică importantă la gura Golfului Persic. Se învecinează cu Emiratele Arabe Unite la nord-vest, Arabia Saudită la vest și Yemen la sud-vest și, de asemenea, are frontiere maritime cu Iran și Pakistan. Coasta este formată din Marea Arabiei la sud-est și Golful Oman în nord-est. Enclavele Madha și Musandam sunt înconjurate de Emiratele Arabe Unite la frontierele lor terestre, coasta enclavei Musandam este formată de Strâmtoarea Ormuz și Golful Oman.

 

 

 

 

img21000230

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!