ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Ianoș Țurcanu: ”În anul 2021 îi invit pe toți cititorii la lectură”

08:50 | 18.01.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 ian. /MOLDPRES/. Poetul și publicistul Ianoș Țurcanu a afirmat că în anul 2021 îi invită pe toți cei îndrăgostiți de literatură să citească și să mediteze la cele lecturate cât mai mult”, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Ianoș Țurcanu a menționat că 2020 a fost anul care a generat în sufletul său multă bucurie, nostalgie, speranță, dar, odată cu apariția pandemiei, și mult disconfort. ”Îmi place să citesc, să călătoresc, să mă plimb, să descopăr ceva nou și, mai ales, să mă autodescopăr, așa că m-am dus pentru o săptămână pe litoralul Mării Negre, ca să termin o carte pentru copii și – ghinion! – am rămas „prizonier” pentru mai mult de șase luni. Oricum, am simțit dorința, chiar nevoia, de a oferi mai departe... o parte din mine. Așa că am lucrat mult. Zilnic postam pe facebook câteva aforisme, ca... să nu mă uite lumea bună. Am scris trei cărți. Una –”Terasa cu aromă de cafea”- a și apărut. Alta – pentru copii, urmează să apară. Mai urmează să apară o carte jubiliară (surpriză!) – către vară”, a  precizat Ianoș Țurcanu.

Scriitorul a afirmat că în 2021 are mai multe planuri de creație. ”Am multe teme pentru cărți noi pe care le voi aborda în perioada următoare. Am înțeles că inspirația provine din trăiri interioare, emoții, experiențe observate la tot ce se întâmplă în jur. Cel mai mult mă inspiră munca și starea a tot ce înseamnă existență, întâlnirile cu cititorii etc. Așadar, și în anul nou-nouț vă invit... să citim. Iată două aforisme din cartea mea ”Terasa cu aromă de cafea”: ”Bibliotecarii atenționează că cititul dăunează grav prostiei” și ”Cititul este cel mai bun medicament pentru suflet, iar cea mai bună farmacie e biblioteca”. Indiferent de amplitudinea impactului tehnologiei și epidemiologiei în viața noastră, să ne aducem aminte mereu de rolul primordial pe care îl au literatura și cultura. La mulți ani!”, a mai spus cunoscutul poet și publicist.

Ianoș Țurcanu s-a născut la 26 iulie 1951 în satul Pelinia, raionul Râșcani. A absolvit Colegiul de medicină din Bălți (1970), Institutul de Medicină din Krasnodar, Rusia (1976) și Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova (1980). A activat la Centrul de pregătire și antrenamente speciale ale piloților și cosmonauților din orașul Soci (1976-1980). În 1992, revine în Moldova, fiind angajat la Direcția Cultură a Primăriei Chișinău.

A debutat editorial în 1993 cu volumul de versuri pentru copii „Verde împărat”, urmat de cartea „Oglinda fermecată” (1994), menționată cu Premiul Salonului Internațional de  Carte (1995). A semnat mai multe volume de versuri printre care: „Oră de anatomie”, „Contur”, „Apropo”, „Liniște nu va mai fi”, „Tatuaje pe nisip”, „Oglinda stranie” ș.a. A scris peste 600 de texte de cântece de muzică ușoară, populară, romanțe și cântece pentru copii. Creații ale sale au fost traduse în limbile engleză, franceză, germană, italiană, rusă și ucraineană. Ianoș Țurcanu a fost distins cu premii, diplome și medalii la diverse concursuri literare din R. Moldova şi România. În 2010 a fost decorat cu Medalia „Mihai Eminescu”.

img21000241

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!