ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Modernizarea Stației de epurare din orașul Căușeni va fi finalizată în anul curent

11:53 | 18.01.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 18 ian. /MOLDPRES/. Circa 70% din lucrările de reconstrucție și modernizare a Stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni au fost finalizate. Acestea fac parte din proiectul investițional „Construcția sistemului de canalizare în sectorul Valul lui Traian și modernizarea stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni", implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, transmite MOLDPRES.

Lucrările de renovare a Stației de epurare a apelor uzate din Căușeni au început în luna februarie a anului trecut și urmează a fi finalizare în 2021. Ca urmare a investițiilor făcute, stația de epurare a apelor uzate din Căușeni va fi complet automatizată și va trata apele uzate venite de la 60% din locuitorii orașului, din satele Cârnățeni, Zaim și Ursoaia.

„Datorită metodologiei utilizate, stația nu va emana miros, nu va produce zgomot, nu va polua mediul. În urma modernizării, staţia de epurare va oferi servicii de deservire a altor opt instalații de epurare din raza raionului Căușeni”, au precizat pentru MOLDPRES surse de la ADR Sud.

În prezent, la Căuşeni se efectuează lucrări de reabilitare a bazinelor de apă, de construcție a deznisipătoarelor, clădirilor cu grătare, platformelor de nisip, a blocului de epurare biologică, staţiei de pompare de nămol şi transformatoarelor electrice.   „Lucrările în cadrul etapei a II-a a proiectului "Construcția sistemului de canalizare în sectorul Valul lui Traian și modernizarea stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni" se desfășoară în regim normal, antreprenorul reușind să execute circa 70 la sută din lucrările prevăzute în documentația de proiect”, a estimat șeful Secției management proiecte  a ADR Sud, Andrei Popușoi.    

Valoarea lucrărilor de reabilitare a Stației de tratare din Căușeni se cifrează la 46,4 milioane de lei. În anul 2020, din  Fondul Național de Dezvoltare Regională au alocate în acest scop 15,2 milioane de ei. 

Reconstrucția stației de tratare din Căușeni face parte din proiectul investițional "Construcția sistemului de canalizare în sectorul Valul lui Traian și modernizarea stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni" și reprezintă a doua etapă de implementare a acestuia. În cadrul primei etape, a fost construită rețeaua de canalizare în sectorul Valul lui Traian din orașul Căușeni, pe o lungime de 1,9 km, cu un cost de 8,4 milioane de lei. 

În perspectivă, se prevede extinderea serviciilor de deservire a instalațiilor de epurare şi de evacuare a apelor uzate oferite de Întreprinderea „Apă Canal Căuşeni" în localitățile rurale din raionul Căuşeni, fapt care va permite regionalizarea serviciilor publice și consolidarea parteneriatului dintre serviciul municipal de epurare a apelor uzate şi autoritățile publice din comunitățile raionului Căușeni.

foto: ADR Sud

img21000256

img21000256

img21000256

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!