ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Iurie Colesnic: ”Anul 2020 a fost întocmai ca o zebră, din dungi albe și negre”

08:58 | 20.01.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 ian. /MOLDPRES/. Pentru poetul, prozatorul, eseistul și cercetătorul literar Iurie Colesnic, 2020 a fost un an aniversar, dar care nu i-a permis să se bucure de acesta în plină măsură. A debutat cu apariția ediției a treia a volumului „Chișinăul nostru necunoscut”, însă a urmat izolarea, care, a afirmat scriitorul, inițial chiar i-a plăcut, fiindcă a lucrat concentrat și productiv, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Iurie Colesnic a menționat că a terminat un manuscris început încă în 1992, o carte care se va numi „Alexandru Plămădeală și lecția de veșnicie”. A lucrat la volumul 12 al „Basarabiei necunoscute” și la un proiect mare al Bibliotecii Naționale. Câteva pagini a scris și la monografia despre Constantin Stere, la care lucrează de mai mulți ani, fiind teza sa de doctorat și pe care urmează s-o finalizeze.

”Aceste fâșii albe au fost treptat acoperite de dungi negre, de dungi care au adus tristețe în suflet. Virusul a început să atace dur. A fost testată pozitiv soția și am stat în carantină, apoi unul câte unul au început să plece în neant cunoscuții, apoi prietenii, până când moartea a ajuns și la fratele meu Valerian, medic infectat la serviciu... A fost fratele mai mare, care și la vârsta mea mă ocrotea și-și făcea griji pentru mine. Plecarea lui a lăsat un gol, așa cum l-a lăsat plecarea avocatului Petru Țurcanu, a crainicului Alexei Revenco, un veritabil prieten, alături de care am evoluat pe scena Palatului Național, a pictorului Mihai Mireanu, a minunatului actor și coleg de la AMTAP, Vlad Ciobanu ș.a. Și în acest șir ar fi trebuit să trec pe mai mulți buni cunoscuți, care mi-au colorat ultimele decenii”, a afirmat cunoscutul scriitor.

La final de an, Iurie Colesnic a tipărit cartea „Chișinăul de ieri și de azi” în limbile română și rusă, care de fapt este un proiect televizat început în 2012. Și tot atunci, în luna noiembrie, a fost dezvelit monumentul lui Alexandru Oatu, un fondator al mișcării naționale și unul dintre cei mai buni directori de liceu din Basarabia.

”Senzația pe care am avut-o a fost că anul 2020 nu se mai termină. Dar și 2021 a început sub aceeași stea a neliniștii și nesiguranței. Guvernare decapitată, politicieni slabi, țară în derivă, vaccinuri nu-s, stabilitate nu-i și multă, multă incertitudine... Viața însă continuă. Am participat la Biblioteca Națională la prezentarea „Calendarului Național-2021”, o ediție enciclopedică și emblematică a acestei instituții ghidate cu mult profesionalism de Elena Pintelei. Continui să duc rubricile de la revistele „Florile Dalbe” și „Viața Basarabiei” și am început la sugestia scriitorului și jurnalistului Constantin Olteanu o rubrică „Din trecutul nostru” la ziarul „Săptămâna”. Sper să finalizez volumul 12 al „Basarabiei necunoscute” și manuscrisele care mă așteaptă pe masa de lucru, deși senzația pe care o am și pe care bănuiesc că o trăiește toată lumea este ca și cum am trăi fiecare zi cu senzația că este ultima...”, a mai spus cercetătorul literar.

Iurie Colesnic  s-a născut la 12 august 1955 în satul Dereneu, raionul Călărași. În 1977, a absolvit Facultatea Mecanică a Institutului Politehnic „S. Lazo” din Chișinău (astăzi Universitatea Tehnică a Moldovei). În 1980, a debutat editorial cu placheta de versuri pentru copii ”Puiul îndrăzneț”, urmat de volumele de versuri pentru copii (”Țara cu luceferi”, 1986, ”Învăț să zbor”, 1992, ”Necazul ariciului”,  ”Ce visează leul”, 2004), versuri pentru maturi (”Arta memoriei”, 1987, ”Arheologii interioare”, 1991, ”Spirala lui Arhimede”, 1993, ”Născocitorul de orizonturi”, 2014). A editat peste 60 de cărți: monografii, enciclopedii, inclusiv „Basarabia necunoscută” în 11 volume, iar recent i-a apărut cea de-a treia ediție a volumului ”Chișinăul nostru necunoscut”.

În anul 2000 a fost ales membru-corespondent al Academiei Internaționale de Cadre din Kiev, Ucraina. În același an i se conferă titlul onorific Doctor Honoris Causa al Universității Umanistice din Chișinău, iar în 2010 – titlul onorific ”Maestru al Literaturii”. Tot în 2000 a fost distins cu Medalia ”Sfântul Daniil”,  în 2010 – cu Medalia ”Dimitrie Cantemir” și în 2016 – cu ”Ordinul de Onoare”. Iurie Colesnic este laureat al Premiului Național (2018) și al mai multor premii literare din R. Moldova și România.

img21000319

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!