ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agenția de Guvernare Electronică a înregistrat un număr record de utilizatori

10:11 | 21.01.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 21 ian. /MOLDPRES/. Agenția de Guvernare Electronică (AGE) a înregistrat în 2020 un număr record de utilizatori, de tranzacții, de semnături sau de înregistrări prin intermediul platformelor publice online, care din an în an devin tot mai populare, transmite MOLDPRES cu referire la AGE.   

Potrivit instituției, în perioada ianuarie – decembrie 2020, prin Serviciul Guvernamental de Semnătură Electronică (MSign) au fost aplicate cu succes peste 20 milioane de semnături, ceea ce înseamnă o medie de 1,86 milioane operațiuni de semnare electronică pe lună (creștere semnificativă comparativ cu anul 2019, în care media lunară a reprezentat 1 milion de semnări). În prezent, cu MSign au fost integrate în jur de 82 de sisteme informaționale, dintre care aproximativ 71 sunt deținute de instituții publice și 11 de agenți economici.

„Portalul Guvernamental de Plăți Electronice (MPay) înregistrează peste 19,28 milioane de tranzacții de la lansarea acestuia în septembrie 2013, în valoare totală de peste 11,12 miliarde de lei. Zilnic prin MPay se înregistrează peste 7400 de tranzacții, acesta fiind unul din cele mai asimilate produse de e-guvernare de platformă cu 76 grupuri de servicii. În prezent, sunt conectați la Serviciul MPay 1511 autorități/instituții prestatoare de servicii publice, dintre care 1425 sunt grădinițe, 31 școli, iar 43 sunt instituții prestatoare de servicii publice și 14 prestatori de plată. În anul 2020 au fost integrate cu MPay peste 86 de servicii publice administrative, prestate de Agenția Servicii Publice, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Casa Națională de Asigurări Sociale, Serviciul Fiscal de Stat, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Agenția Națională a Arhivelor etc.”, indică AGE.

Pe parcursul anului 2020, au fost realizate peste 48 milioane de interogări în Platforma Guvernamentală de Schimb de Date și Interoperabilitate (MConnect), ceea ce constituie o medie de peste 140 mii de interogări pe zi. În contextul pandemiei globale, se constată o creștere progresivă lunară impresionantă. În luna ianuarie 2020 au fost înregistrate în jur de cinci milioane de interogări, iar în noiembrie s-au înregistrat peste opt milioane de interogări. „În prezent, pe Platforma MConnect sunt conectate 71 de entități, dintre care 45 - autorități publice, circa 200 de notari, 26 de companii din sectorul privat, dintre care 16 din domeniul financiar și 10 sunt companii de asigurări. Procesul de conectare la MConnect este unul continuu, atât pentru entitățile publice, cât și pentru cele private”, conform Agenției de Guvernare Electronică.

Pe parcursul anului 2020, serviciile publice electronice au fost utilizate pe larg de către cetățeni, iar procesul de îmbunătățire și completare a acestor platforme cu funcționalități și module noi  a fost unul intens, generând rezultate consistente pentru agenda de e-transformare și modernizare a serviciilor publice.

foto simbol

img21000379

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!