ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Monitorul Oficial va publica un program şi plan de acțiuni în domeniul funciar

10:32 | 21.01.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 21 ian. /MOLDPRES/. Monitorul Oficial de vineri, 22 ianuarie, va publica Programul de îmbunătățiri funciare în scopul asigurării managementului durabil al resurselor de sol, pentru anii 2021-2025, și Planul de acțiuni privind implementarea acestuia, pentru anii 2021-2023, transmite MOLDPRES.

Programul va fi implementat integral în anii 2021-2025 şi va fi divizat pe etape de realizare, de trei ani și respectiv doi ani.

Prima etapă cuprinde anii 2021-2023, care prevede următoarele lucrări de îmbunătățiri funciare, protecție, conservare și sporire a fertilității solurilor, realizate pentru: a proteja solul împotriva acțiunii mecanice a apei și a vântului (categorie care cuprinde complexul de lucrări de prevenire și combatere (control) a eroziunii solului); a reface (a completa) deficitul de umiditate (categorie care cuprinde irigarea terenurilor); a preveni sau a elimina excesul de apă din sol, de la suprafața acestuia (categorie în care se încadrează desecarea și drenajul); a restabili solurile (categorie în care se încadrează lucrările de construcție și exploatare a obiectelor hidrotehnice, lucrările de decopertare selectivă şi de copertare a terenurilor deteriorate sau degradate, lucrările de ameliorare a solurilor alcalice și saline).

Planul de acțiuni pentru anii 2024-2025 va fi elaborat ulterior. Programul este elaborat cu implicarea instituțiilor științifice și de învățământ și specialiști din domeniu îmbunătățirilor funciare și silvicultură.

Autoritățile/instituțiile publice responsabile de implementarea Programului vor prezenta semestrial Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) raportul privind gradul de atingere a indicatorilor stabiliți în Planul de acțiuni. Ministerul va prezenta Guvernului anual, la data de 1 februarie, raportul privind realizarea Planului de acțiuni aprobat. Controlul asupra executării acestei  hotărâri se pune în sarcina MADRM, iar decizia intră în vigoare mâine, la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Sursă: monitorul.gov.md

img21000382

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!