ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Leo Butnaru: ”Anul 2020 a fost cu bucurii, regrete, împliniri și speranțe spulberate”

09:14 | 22.01.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 ian. /MOLDPRES/. Pentru poetul, prozatorul, eseistul și traducătorul Leo Butnaru, laureat al Premiului Național, anul 2020 a fost cu bucurii, împliniri și speranțe spulberate, informează MOLDPRES.

”Ca orice an nou, și 2020 avea hărțile noastre personale, gândite, conturate, proiectate, speranțe întru împlinire. Însă se știe ce se știe – multe au fost radiate din destine personale, din istoria comună de nenorocita pandemie”, a afirmat scriitorul.

Solicitat de agenție, Leo Butnaru a menționat că avea planificate editări, plecări, lansări de carte în România sau în alte țări. ”Însă, unde ar fi trebuit să fiu pe loc – am comunicat la distanță. Am editat cărți la Iași, București, Chișinău, în Germania, Polonia, Serbia, însă lansările au fost contramandate, iar cărțile de peste hotare au trecut și ele prin carantină, din Polonia sau Serbia, să zicem, ajungând la noi peste, nici mai mult nici mai puțin... două luni! Poate face să amintesc barem titlurile volumelor de poezie, apărute în cele trei țări amintite: „Filosofia și florile de in” în germană, „Distanța necesară” în polonă, și „Spațiul zăpezilor” în sârbă”, a precizat autorul.

Potrivit lui Leo Butnaru, o editură din Chișinău i-a publicat volumul de eseuri „Vederea dinspre alții, vedere spre alții”. Iar la Iași i-a apărut volumul-manual pentru copii „Cu încetul alfabetul își dezvăluie secretul”. Cartea a fost scrisă pe la începutul anilor ʼ90 ai secolului trecut, inițial cunoscând o variantă de revistă. În același oraș, a publicat și două volume ale „Panoramei miniaturii poetice ruse”, ce inserează mostre a peste 850 de poeți pe durata a circa 1300 de pagini. Lor li s-a alăturat antologia „Internaționalizarea stepelor” (partener – Editura „Saga” din Israel), elaborată în baza creației autorilor de origine semită în poezia avangardei ruse. Aceste vaste lucrări s-au întrupat pe parcursul a 2-3 decenii de cercetare și traducere, fiind însoțite și cu studii introductive, CV-uri relativ detaliate și note. Lor li se alătură antologia de autor (poeme, eseuri și manifeste) a lui Aleksei Krucionîh „Escavatorul gloatelor”.

Scriitorului Leo Butnaru i s-a acordat premiul revistei „Deti Ra”, Moscova, pentru poezie și premiul special al Juriului Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru volumul de poeme „Excesul de poezie nu dăunează sănătății dumneavoastră”. De la Târgu Mureș i-a venit confirmare că este laureatul Premiului de Excelență pentru Poezie la Colocviul Revistelor Literare și Umaniste panromânești, ediția a VII. A continuat colaborarea cu publicațiile „Contrafort”, „Bucovina literară”, „Revista literară”, „Sud Est cultural”, „Argeș” – în ele întreținând de ani de zile rubrici. A publicat poeme, proze, eseuri în revistele de prestigiu care apar pe ambele maluri ale Prutului.

”Sper ca anul în curs, 2021, să deschidă orizonturile, să putem recupera în libertate, mișcare, editare. Să ne vedem Țara, să vedem lumea, să ne revedem prietenii, colegii. Să fim însoțiți și încurajați de apariția și circulația cărților noastre, pe undele din care eu le aștept de la Iași, Cluj, Chișinău. Am și câteva proiecte internaționale, transfrontaliere, – dar să nu le divulg, pentru că, mă rog, sunt și eu superstițios, bat în lemnul mesei la care scriu. Vorbim la momentul și fapta potrivite, sperând că anul 2021 va fi unul, care să ne permită revanșele literare, culturale. Jos coronavirusul! Să auzim de bine!”, a mai spus cunoscutul scriitor.

Leo Butnaru s-a născut la 5 ianuarie 1949 în comuna Negureni, raionul Telenești. În 1972 a absolvit Facultatea de Filologie, secția ziaristică a Universității de Stat din Moldova. A fost redactor la ziarele „Tinerimea Moldovei” și ”Noutăți Editoriale”, șef de secție la săptămânalul „Literatura și arta”, redactor-șef al revistei „Moldova”, consultant la Biroul de Traduceri al Uniunii Scriitorilor din Moldova. În perioada 1990-1993 a fost vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Leo Butnaru a fost distins cu mai multe premii ale Uniunii Scriitorilor din Moldova, Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1998; 2015), Premiul Național al Republicii Moldova (2002), Premiul Comitetului Director și al Consiliului Uniunii Scriitorilor din România (2008), Premiul Ministerului Culturii al RM (2013), Premiul Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România Scriitorul anului 2009 și Marele Premiu și Cununa de Lauri a Turnirului de Poezie de la Tomis, organizat de USR (2016). A fost decorat cu ordinul ”Gloria Muncii” și ”Ordinul de Onoare” ale Republicii Moldova și cu ordinul ”Meritul Cultural” în Grad de Cavaler al României. 

img21000408

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!