ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Olga Cebotari a avut o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în R. Moldova, Claus Neukirсh

08:18 | 22.01.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 ian. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Olga Cebotari, a avut o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii referitor la prioritățile curente în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană și în realizarea eficientă a politicilor de reintegrare a țării.

Unul dintre subiectele-cheie a discuției a constituit vizita de lucru în Republica Moldova, în perioada 26-28 ianuarie curent a Reprezentantului Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr Harting.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare a dat asigurări că va impulsiona în continuare activitatea grupurilor sectoriale de lucru cu participarea experților de pe cele două maluri ale Nistrului, menționând că joi a avut loc ședința grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor, iar în data de 22 ianuarie curent vor avea alte două ședințe ale experților de profil, pe probleme vamale și pentru ocrotirea sănătății, ultimul grup practic revenind la dialog după o pauză îndelungată (ultima ședință a avut loc în data de 06 martie 2020).

Totodată, întru identificarea unor soluții viabile la cele mai actuale probleme cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului, a fost accentuată intenția și necesitatea activizării în perioada apropiată a interacțiunii dintre experții de la Chișinău și Tiraspol și pe alte sectoare de responsabilitate.

De asemenea, cei doi oficiali au efectuat un schimb de opinii cu privire la ședința de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului şi Tiraspolului din 20 ianuarie curent și impactul acesteia întru stimularea realizării angajamentelor convenite în așa-numitul pachet Berlin+.

Vicepremierul a exprimat sincere mulțumiri șefului Misiunii OSCE pentru deschiderea manifestată și suportul acordat în asigurarea continuității mecanismului de compensare a cheltuielilor de acomodare în proximitatea locului de serviciu a cadrelor medicale cu domiciliu în regiunea transnistreană, precum și a informat despre demararea în perioada apropiată a unei campanii de informare despre regulile necesare de respectat în vederea participării în traficul rutier internațional a autovehiculelor din raioanele de est ale țării.

Totodată, în cadrul întrevederii au fost discutate și alte subiecte de actualitate reflectate în agendă de negocieri pentru reglementarea transnistreană, precum și soluțiile care pot fi identificate pentru apropierea celor două maluri ale Nistrului.

Oficialii au convenit să asigure un dialog permanent în continuare cu toți partenerii formatului „5+2”.

foto: Biroul de reintegrare

img21000409

img21000409

img21000409

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!