ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ADR Nod şi Universitatea „A. Russo” din Bălți vor promova acțiuni comune de dezvoltare regională

10:49 | 22.01.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 22 ian. /MOLDPRES/. Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) au semnat ieri un memorandum de colaborare. Acesta prevede acțiuni pentru realizarea și promovarea programelor și activităților comune, specifice domeniului dezvoltării regionale, transmite MOLDPRES.

„Ne bucurăm că una dintre cele mai bune universități din Republica Moldova se află în Regiunea de Dezvoltare Nord, la Bălți, or, acest memorandum este o oportunitate pe care ne propunem să o valorificăm în continuare, în beneficiul locuitorilor regiunii noastre. Ne dorim o colaborare și mai strânsă în contextul viitorului Centru de inovare și transfer tehnologic, creat în cadrul unui proiect implementat în prezent de ADR Nord”, a afirmat directorul Agenției, Maria Prisacari.

La rândul său, rectorul USARB, Natalia Gașițoi, a apreciat pozitiv rezultatele cooperării anterioare dintre Universitatea din Bălți și ADR Nord, exprimându-și convingerea că cele două instituții își vor îndeplini cu succes noile obiective pe care și le propun.

Colaborarea de până acum dintre ADR Nord și USARB este marcată de organizarea mai multor conferințe regionale și internaționale, mese rotunde, simpozioane și vizite de studiu. De asemenea, Universitatea din Bălți s-a numărat printre partenerii ADR Nord în organizarea mai multor ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord și Ziua Europei la Bălți. Totodată, Universitatea a sprijinit ADR Nord în procesul de elaborare a unor studii și cercetări, iar zeci de studenți de la USARB au promovat practica în cadrul unor proiecte implementate de ADR Nord și partenerii săi.

Activitățile pe care ADR Nord și Universitatea „A. Russo” și le propun în cadrul noului Memorandum de colaborare presupun desfășurarea unor programe comune de cercetare; elaborarea și aplicarea proiectelor comune în domeniul cercetare și inovare, bună guvernanță, dezvoltare regională, transfer tehnologic la apelurile naționale; organizarea în comun a meselor rotunde, conferințelor, simpozioanelor în domeniul dezvoltării regionale, cercetării, dezvoltării și inovării și alte tematici relevante pentru ambele părți; implementarea în comun a proiectelor ce vizează cercetarea, inovarea și domeniile aferente dezvoltării regionale; participarea reprezentanților USARB și ai ADR Nord în cadrul grupurilor de lucru comune ce vizează cercetarea, inovarea și domeniile aferente dezvoltării regionale etc.

Noul Memorandum a fost încheiat pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea prelungirii lui pentru încă trei ani. ADR Nord și USARB au semnat un document similar în anul 2011.

foto: ADR Nord 

img21000417

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!