ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE îi cere lui Vladimir Putin să îl elibereze pe Aleksei Navalnîi

13:36 | 22.01.2021 Categorie: Externe

Bruxelles, 22 ian. /MOLDPRES/. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat vineri că i-a telefonat președintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere "eliberarea imediată" a disidentului Aleksei Navalnîi, transmit AFP şi Reuters, citate de AGERPRES și MOLDPRES.

Michel i-a comunicat liderului de la Kremlin "îngrijorarea gravă" faţă de situaţia celui mai cunoscut opozant faţă de Kremlin şi a făcut apel la "respectarea integrală şi necondiţionată a drepturilor" acestuia, arată un comunicat de la Bruxelles după convorbirea telefonică.

Oficialul care prezidează summiturile UE a insistat şi ca "Rusia să treacă urgent la anchetarea completă şi transparentă a tentativei de asasinat" împotriva lui Navalnîi, care a fost otrăvit în august anul trecut cu agent neurotoxic Noviciok de tipul celor dezvoltaţi în fosta Uniune Sovietică.

Navalnîi a fost spitalizat la Berlin pentru tratament, iar duminică, la întoarcerea la Moscova, a fost reţinut chiar pe aeroport şi se află acum în arest preventiv, în aşteptarea mai multor proceduri judiciare care îl vizează. Printre altele, autorităţile ruse au comunicat că el ar putea fi considerat vinovat de încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată în urma unei condamnări cu suspendare din 2014.

foto: politico.eu

img21000428

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!