ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitoarea Paula Erizanu a obținut Premiul ”Gheorghe Iova” din România

15:48 | 22.01.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 ian. /MOLDPRES/. Paula Erizanu a luat Premiul pentru experiment literar „Gheorghe Iova – textuare”, ediția a II-a, din România. Premiul constă în diploma realizată de artistul plastic Cătălin Guguianu, plus valoarea pensiei sale lunare percepută de la Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, precum și Leul Iova, leu transmisibil de la un câștigător al premiului la altul, informează MOLDPRES.

Prima ediție a Premiului pentru experiment literar „Gheorghe Iova – textuare” s-a desfășurat în ianuarie 2020. Este un premiu testamentar, decernat ca urmare a dorinței lui Gheorghe Iova, poetului și jurnalistului Răzvan Țupa, acestuia revenindu-i sarcina de a transmite mai departe premiul în 2021.

Paula Erizanu s-a născut în 1992 la Chișinău. A studiat istoria și literatura la New College of the Humanities la Londra, apoi jurnalismul la City University London. A scris despre protestele din 2009 din Republica Moldova în volumul ”Aceasta e prima mea revoluție. Furați-mi-o”. Cartea s-a bucurat de o mare atenție mediatică la Chișinău, fiindu-i decernat premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, precum și premiul pentru cea mai populară carte a Bibliotecii Naționale „Ion Creangă”, fiind nominalizată și la Premiile ”Observator cultural”, categoria debut. A fost tradusă în engleză de către autoare, apoi în franceză, cehă și germană, și a primit premiul internațional UNESCO pentru cea mai frumoasă producție de carte a anului 2011 la târgul de carte de la Leipzig. A urmat debutul în poezie ”Ai grijă de tine” . Paula Erizanu a participat la festivaluri literare în România, Ucraina, Slovenia și Cehia. În prezent este redactor de cultură al revistei online ”The Calvert Journal”, la Londra, și lucrează la un roman pentru care a primit bursa Central European Initiative.

Gheorghe Iova (n. 29 ianuarie 1950) scriitorul-conștiință ale cărui idei și teorii despre practica textuală au fost foarte prețioase pentru autorii ultimelor decenii s-a stins din viață în vara lui 2019. A fost membru activ al Cenaclului literar ”Junimea”. În 1999, a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România, pentru eseu, pentru volumul ”Acțiunea textuală. Bunul simț vizionar”. În 2000, a fost distins cu premiul Asociației Scriitorilor Profesioniști din România pentru romanul ”De câți oameni e nevoie pentru sfârșitul lumii”, publicat în 1999.

img21000434

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!