ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Lista medicamentelor compensate a fost extinsă

11:53 | 25.01.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 25 ian. /MOLDPRES/. Lista medicamentelor compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală a fost completată cu şase denumiri noi, indicate în tratamentul a 10 maladii, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, trei medicamente vor fi compensate integral. Printre ele se numără deflazacortum pentru tratamentul bolilor de sistem autoimune, inclusiv artrita reumatoidă, al unor maladii rare, precum epidermoliza buloasă, distrofia musculară. Celelalte două sunt: levetiracetamum pentru tratamentul epilepsiei, precum şi un medicament inovativ, aripiprazolum, prescris copiilor cu vârsta de până la 18 ani în caz de schizofrenie.

Pacienții vor beneficia de o compensare de 70% din preț pentru preparatul cabergolinum, prescris în cazul hiperprolactinemiei - afecțiune caracterizată prin niveluri ridicate în sânge ale unui hormon numit prolactină. Totodată, deflazacortum va fi indicat şi în tratamentul astmului bronhic, fiind compensat în proporție de 70% pentru adulţi şi de 100% pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani.

Alte două preparate vor avea o rată de compensare de 30%. Este vorba despre memantinum, medicament destinat tratamentului bolii Alzheimer, şi rosuvastatinum pentru tratamentul bolilor cardiovasculare asociate cu dislepidemii.

Conform surse citate, în anul 2021, în fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală au fost planificate peste 678 milioane de lei pentru preparatele farmaceutice compensate. În prezent, lista medicamentelor compensate include 158 de denumiri comune internaționale şi poate fi găsită la medicul de familie, în farmacii sau pe site-ul CNAM.

foto: msmps.gov.md

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!