ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

13:00 | 26.01.2021 Categorie: Comunicate

Ministrul Lilia Pogolșa a participat la masa rotundă dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Chişinău, 26 ian. /MOLDPRES/. Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa a participat astăzi, 26 ianuarie, la masa rotundă organizată de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. La eveniment au mai participat: Aureliu Ciocoi Prim-ministru interimar, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene; Alexander Bilinkis președintele Comunității Evreiești din Republica Moldova; Vasile Drangoi președintele Coaliției Vocea Romilor; Elena Beleacova directorul general al Agenției Relații Interetnice, reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova etc.

În mesajul său, ministrul Lilia Pogolșa a menționat că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării întreprinde constant măsuri pentru cultivarea memoriei victimelor Holocaustului în domeniul educației și culturii. „În anul 2020, a fost implementat pachetul curricular la disciplina opțională „Holocaust: istorie și lecții de viață", inclusă în oferta educațională pentru treapta de gimnaziu și liceu în anul 2019. Grație efortului conjugat al ministerului și OSCE, anual cadrele didactice beneficiază de formare privind aplicarea instrumentelor didactice specifice disciplinei, ceea ce permit selectarea de către un număr mai mare instituții a acestei discipline.", a afirmat oficialul.

Totodată, în contextul măsurilor întreprinse pentru combaterea antisemitismului ministrul Lilia Pogolșa a subliniat faptul că Cimitirul evreiesc din Chișinău, care se află în gestiunea ministerului, a fost înzestrat cu sistem de securitate video, iar toate monumentele funerare vandalizate au fost curățate sau restaurate. În aceste scopuri din bugetul de stat au fost alocate circa 350 mii lei.

În cadrul celor trei sesiuni de lucru ale mesei rotunde, reprezentanţii instituţiilor de resort şi ai organizaţiilor nonguvernamentale au discutat despre: importanța comemorării Holocaustului la nivel național și internațional; cultivarea memoriei victimelor Holocaustului în domeniul educației și culturii și consolidarea legislației naționale privind contracararea negării Holocaustului, combaterea antisemitismului și altor fenomene negative motivate de ură.

Menționăm că în temeiul Hotărârii Parlamentului Republicii Moldovei nr. 210/2015 cu referire la instituirea zilei de comemorare a victimelor Holocaustului și prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 980/2020 cu privire la aprobarea Planului de acțiuni pentru anii 2021-2024 privind promovarea memoriei Holocaustului și culturii toleranței în vederea combaterii rasismului, antisemitismului, xenofobiei și altor forme de intoleranță, Republica Moldova  marchează anual, la data de 27 ianuarie, Ziua comemorării victimelor Holocaustului.

În context, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Agenția Relații Interetnice, în parteneriat cu Comunitatea evreiască din Republica Moldova, organizează un șir de evenimente dedicate Săptămânii Memoriei.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!