ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrele ”Eugene Ionesco” și Luceafărul vor prezenta mai multe spectacole în această săptămână

08:24 | 27.01.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 ian. /MOLDPRES/. Patru spectacole va prezenta în perioada 28-31 ianuarie Teatrul Național ”Eugene Ionesco”, informează MOLDPRES.

Astfel, joi, 28 ianuarie, la teatru va fi jucat spectacolul ”Ultima noapte la Madrid”, monodramă, adaptare după piesa ”Femeile lui Picasso. Jacqueline”, de Brian McAvera, în regia lui Vitalie Drucec. Spectacolul ne redă viața lui Jacqueline Roque, ultima dintre cele șapte soții ale pictorului spaniol Pablo Picasso, despre care acesta spunea că este unica femeie care îl înțelegea. 

Vineri, 29 ianuarie, instituția va oferi publicului spectacolul ”Capra cea bună, lupul cel rău, iedul cel mic și cumătra caprei”, comedie muzicală de Matei Vișniec, în regia lui Petru Vutcărău. Potrivit regizorului, Matei Vișniec a scris piesa respectivă ca o continuare la povestea ”Capra cu trei iezi” de Ion Creangă.

Sâmbătă, 30 ianuarie, la 18.30, la Teatrul ”Eugene Ionesco” va avea loc spectacolul ”Iubirea la proști”, comedie romantică de Francis Veber, în regia lui M. Chris Nedeea (România). Este vorba de o comedie franceză, cu umor rafinat și replici explozive, unde situațiile absurde și confuziile amuzante se țin în lanț.

Duminică, 31 ianuarie, la 18.30, teatrul readuce în scenă spectacolul ”Arta conviețuirii” de Yasmina Reza, în regia lui Petru Vuctărău. Conform organizatorilor, spectacolul este o comedie care va face publicul să iasă din rutina cotidiană și să revizuiască toate problemele ce țin de arta conviețuirii. 

Tot în această săptămână, Teatrul ”Luceafărul” va prezenta patru spectacole.

Astfel, joi, 28 ianuarie, la ora 18.30, instituția va oferi publicului spectacolul ”Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian, în regia lui Sandu Cozub. Piesa, care este o comedie romantică, aduce în prim-plan șase personaje care au un scop comun și, s-ar părea, extrem de banal - toate sunt în căutarea fericirii. Ele se joacă de-a libertatea, de-a iluzia, de-a iubirea într-un spațiu închis – o pensiune -, într-un loc singuratic – în munți –, într-un final de vară – în august. Un spectacol de atmosferă, în care emoțiile și sentimentele sunt personaje principale. Și, totuși, e un joc și, ca în orice joc, pierzi ori câștigi. 

Vineri, 29 ianuarie, la ora 18.30, publicul este așteptat la spectacolul ”A patra dimensiune” de Luigi Lunari, în regia lui Iurie Suveică. Este o istorie uimitoare, povestită într-un limbaj simplu și mustind de umor, despre omul aflat la granița dintre viață și moarte, despre fricile care ne macină pe fiecare, despre speranțe și micile păcate ale fiecăruia dintre noi, despre neîncredere și incertitudine.

Sâmbătă, 30 ianuarie, la ora 18.30, teatrul va prezenta spectacolul ”Flori de mină”, tragicomedie de Szekely Csaba, în regia lui Slava Sambriș. Spectacolul conține un limbaj licențios, interzis minorilor. ”Flori de mină” este un spectacol tulburător, a cărui acțiune (care se desfășoară în Ținutul Secuiesc, România) pare desprinsă din tabloul obscur al zilei de azi – situația din satele și orașele noastre. Textul reprezintă o descifrare excelentă a realității cu care ne confruntăm, o realitate în care luminița de la capătul tunelului refuză să se arate.

Duminică, 31 ianuarie, la ora 18.30, la Teatrul ”Luceafărul” va avea loc spectacolul ”Tequila Boom”, comedie de Neil Simon, în regia lui Vitalie Drucec. Acțiunea spectacolului aduce în prim-plan o gașcă de femei, care au o tradiție – să se întâlnească în fiecare vineri acasă la una dintre ele și să joace „Știi și câștigi". Femeile vorbesc despre ele însele, unele despre altele, despre soții lor și despre bărbați în general, implicit despre sex, despre relații ratate și șanse neexploatate. Întrebările din jocul pe care-l fac sunt întotdeauna un pretext pentru comentarii hazoase, mai mult sau mai puțin cinice, și pentru amintiri din anii de liceu.

Spectacolele vor avea loc cu respectarea măsurilor de rigoare pentru prevenirea contaminării cu COVID-19.

foto: TEI, Luceafărul

img21000539

img21000539

img21000539

img21000539

img21000539

img21000539

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!