ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Circa 50 de primării din ţară vor participa la un program de dezvoltare locală

17:03 | 01.02.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 1 feb. /MOLDPRES/. Primari din 48 de localități din toate regiunile țării au semnat, în perioada 25-29 ianuarie, acorduri de cooperare pentru a implementa proiecte destinate îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide, de alimentare cu apă potabilă și sanitație, precum şi de iluminare stradală. Este vorba de 30 de proiecte, ce urmează să fie realizate cu suportul programului “MĂ IMPLIC”, din fondurile Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), transmite MOLDPRES. 

Cele mai numeroase proiecte de intervenție sunt în domeniul îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide, fiind urmate de cele de alimentare cu apă potabilă și sanitație (transportare și epurare a apei uzate). În trei localități se va lucra asupra îmbunătățirii serviciului de iluminare stradală. 

„Majoritatea proiectelor se vor referi la o singură comunitate, iar zece proiecte vor reuni 28 de localități, care vor îmbunătăți în comun furnizarea de servicii. În comunele partenere, reprezentanții administrației locale, furnizorii de servicii și cetățenii vor lucra împreună pentru a organiza livrarea de servicii comunale într-un mod participativ, eficient, incluziv și durabil”, au explicat surse din cadrul proiectului.

„Semnarea acordurilor de cooperare cu primarii este începutul unui plan ambițios de îmbunătățire a condițiilor de trai din satele pe care le sprijinim. Vom ajuta administrațiile locale și furnizorii de servicii nu numai să îmbunătățească infrastructura, ci și să dezvolte pe termen lung abordări pentru a menține această infrastructură într-o formă bună și pentru a avea modele durabile de finanțare a prestării serviciilor. Ne așteptăm să se îmbunătățească calitatea colectării deșeurilor, a alimentării cu apă și a iluminatului stradal în localităţile implicate în acest proiect, însă lucrăm și pentru a îmbunătăți condițiile pentru realizarea unor astfel de intervenții în fiecare sat și oraș din Moldova", a estimat Matthias Morgner, manager de proiect "MĂ IMPLIC".

Scopul proiectului „MĂ IMPLIC” este de a contribui la dezvoltarea comunităților rurale din Republica Moldova prin îmbunătățirea serviciilor publice de gospodărie comunală cu participarea activă a cetățenilor. Proiectul  este finanțat de SDC și implementat de Skat Consulting.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!