ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În localitatea Gaidar va fi amenajat un centru cultural pentru dezvoltarea artei covoarelor

13:12 | 02.02.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. Un centru cultural pentru dezvoltarea artei covoarelor şi agrementul tinerilor va fi amenajat în localitatea Gaidar din UTA Gagauz-Yeri, transmite MOLDPRES cu referire la presa regională.

Potrivit primarului satului, Ilia Kiosia, centrul urmează să fie amplasat în clădirea fostei școli primare, care mulţi ani a fost folosită ca filială a grădiniței de copii, după care a rămas neutilizată din cauza reducerii numărului de copii în localitate.

„Ne-am propus să restabilim în întregime acest sediu, care este de fapt o clădire destul de trainică şi spațioasă, cu o suprafață de peste o mie de metri pătrați. La prima etapă planificăm să schimbăm acoperișul, ușile şi ferestrele, să reconstruim capital jumătate din edificiu, iar cealaltă parte, după o reparație cosmetică, s-o folosim pentru depozitare”, a explicat primarul de la Gaidar pentru gagauzinfo.md.

Autorităţile satului preconizează să amenajeze în centrul proiectat un Muzeu al covorului, un Muzeu etnografic, o sală de cinema, săli pentru instruirea copiilor etc.

„În prezent, toate acestea se află în clădirea Casei de cultură, însă acolo este strâmt. Copiii nu au unde să se ocupe, deşi în sat avem mai multe secții şi cercuri pe interese, de aceea în sălile noului centru le va fi confortabil şi comod”, a spus Ilia Kiosia.

Lucrările proiectului se estimează la circa şase milioane de lei. Primăria participă la program, în cadrul căruia se planifică atragerea de investiții în sumă de trei milioane de lei pentru realizarea primei etape de reconstrucție a Centrului cultural din Gaidar.

Din anul 2013, satul Gaidar, raionul Ceadâr-Lunga, găzduiește un Festival regional al covoarelor ,“Gagauz kilimneri”, care este inclus în harta națională a destinațiilor turistice.

foto: discovergagauzia.md

img21000736

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!