ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

18 februarie 1992. Întâlnirea istorică a președintelui Republicii Moldova Mircea Snegur cu președintele SUA George Bush

11:32 | 04.02.2021 Categorie:

Întâlnirea moldo-americană la nivel înalt de pe 18 februarie 1992 a însemnat  stabilirea relațiilor inter-statale dintre cea mai puternică țară din lume, SUA, și noul stat independent, Republica Moldova.

Deplasarea delegației moldovenești la Washington a fost precedată de o vizită fulger a Secretarului de Stat al SUA, James A. Baker, la Chișinău. Departamentul de Stat, pe care îl conducea Baker, studia minuțios evoluția proceselor din fostele republici sovietice. Mai mult. Instituția elaborase un set de principii care, în viziunea americanilor, trebuiau să definească un stat independent și democratic. Printre aceste principii fundamentale se numărau respectarea statului de drept și a drepturilor și libertăților cetățenești, inviolabilitatea hotarelor  recunoscute internațional,  soluționarea conflictelor pe cale pașnică.

J. Baker a sosit la Chișinău pe 10 februarie, seara târziu. A doua zi a făcut, la inițiativa sa, o plimbare prin Chișinău, fiind însoțit de ministrul de Externe al Moldovei, Nicolae Țâu. Baker și-a exprimat după plimbare o părere pozitivă despre capitala noastră și a menționat că Chișinăul are un aspect european.

În cadrul întâlniri cu președintele Snegur, Secretarul de Stat american a repetat principiile SUA care stau la baza bunelor relații cu noile state independente și, în final, într-un mod total neașteptat pentru demnitarii moldoveni, a înmânat domnului Snegur invitația președintelui SUA, G. Bush, de a avea o întâlnire cu  președintele de la Chișinău pe 18 februarie la Casa Albă. A fost un lucru neașteptat pentru că majoritatea noilor state independente încă nu beneficiase de un asemenea avantaj.

Delegația Republicii Moldova a fost una modestă numeric și a zburat la Washington cu rute de pasageri cu escală la Frankfurt. Pe 18 februarie a avut loc întrevederea Bush-Snegur, una cu urmări extrem de favorabile pentru Moldova. Iată cum descrie întâlnirea Mircea Snegur în cartea sa de memorii „Labirintul Destinului”: „La Casa Albă eram așteptați de Președintele George Bush. L-am găsit consultând o hartă micuță pentru a „depista” Republica Moldova. Cu ajutorul nostru s-a descurcat rapid. Ne-a salutat cordial, declarându-se impresionat de schimbările care aveau loc în Moldova, în mod deosebit de cele care vizau democratizarea și reformarea societății și a economiei, și ne-a anunțat că SUA a hotărât să stabilească relații diplomatice cu țara noastră. O altă decizie importantă a autorităților americane a fost cea cu privire la acordarea pentru Republica Moldova a Clauzei națiunii celei mai favorizate”, punctează primul președinte al Republicii Moldova.

Chiar dacă președintele Snegur l-a informat pe omologul american despre procesele din Moldova, în special despre cele privind democratizarea și reforma economică  profundă, se simțea că G. Bush era foarte bine informat. După această întâlnire, Republica Moldova a fost numită de către mai mulți oficiali americani “locomotiva reformelor în spațiul CSI”. Snegur recunoaște că întâlnirea a întrecut așteptările delegației noastre, iar sentimentul că ai câștigat un prieten sincer și foarte puternic era unul extrem de optimist  pentru viitoarele relații.

Cu acest sentiment, delegația Moldovei a apărut în fața numeroșilor ziariști adunați în curtea Casei Albe. Cel  mai important mesaj transmis de către Snegur a fost că de acum înainte Republica Moldova va avea relații diplomatice cu SUA, iar locul țării noastre pe hartă a devenit foarte bine cunoscut la Casa Albă. Unul dintre ziariștii prezenți a întrebat dacă la întâlnire a fost abordată tema unirii Moldovei cu România. Președintele a  răspuns răspicat că SUA consideră ferm că această chestiune ține de competența exclusivă a Republicii Moldova și a României. A urmat un șir de alte întâlniri, inclusiv în Congresul SUA cu președintele subcomitetului pentru problemele Europei  și Orientului Mijlociu, Lee Hamilton, care a informat delegația de la Chișinău despre atitudinea legiuitorilor americani față de noile țări  independente și, în special, față de Moldova.

În mod evident, întrevederea Bush-Snegur a pus temelia relațiilor bilaterale dintre țări. Atunci s-a făcut puternic simțită speranța americanilor că Moldova va merge pe drumul democrației și libertății. Iată cum apreciază Mircea Snegur totalurile vizitei la Casa Albă în februarie 1992: „Pe marginea vizitei noastre la Washington presa americană scria în acele zile că primirea subsemnatului (Mircea Snegur-n.r.) constituia un semnal clar că politica Chișinăului se bucura de sprijinul Statelor Unite. Acțiunile ulterioare concrete ale SUA, în această ordine de idei, au confirmat acele constatări. Consider că atunci, la 18 februarie 1992, s-a produs adevărata descoperire a Americii de către Republica Moldova”, concluzionează Mircea Snegur.

Cu certitudine, acel eveniment a avut o puternică încărcătură simbolistică și emoțională. Însă la orizontul politic al Republicii Moldova apăreau semne tot mai îngrijorătoare. Războiul din raioanele de est ale Republicii Moldova, accederea la putere pentru un interval important de timp a forțelor antireformatoare, tranziția interminabilă însoțită de sărăcie și alte nevoi s-au abătut peste Moldova în următorii ani. Însă, și în cele mai grele timpuri, țara noastră a simțit umărul partenerului american, care în toate circumstanțele a acționat în spiritul înțelegerilor din 18 februarie 1992.

 

Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/.

img21000793

img21000793

img21000793

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!