ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Galina Vieru: ”Tensiunea psihologică și frica le-am depășit prin artă”

08:32 | 07.02.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 feb. /MOLDPRES/. Pentru artistul plastic Galina Vieru, anul 2020 a fost unul plin de contraste, unul absolut deosebit atât pentru ea, cât și pentru întreaga omenire, iar tensiunea și frica le-a depășit prin artă.

”Acest segment de timp care ne-a furat libertatea, ne-a învățat flexibilitatea la schimbări. Anul în care casele noastre au fost câmpuri de lucru și lungi vacanțe gri, ne-a demonstrat că cei patru pereți ne pot duce departe cu gândul, ne pot alina dorul, ne pot bucura, atunci când printre ei își găsește loc pictura”, a afirmat pictorița, citată de MOLDPRES.

Solicitată de agenția, Galina Vieru a menționat că pandemia i-a dat timp pentru meditație, pentru scris și, desigur, pentru culoare. A pictat fiecare zi a acestei pandemii ca să nu-i simtă tristețea, a cutreierat Moldova în căutare de bijuterii arhitecturale și peisaje noi, a ilustrat o carte cu povestiri pentru copii „Semințe de cer" și a scris cât a putut de mult despre țara noastră și oamenii ei. 

”2020 mi-a dat inspirație pentru mai multe serii de lucrări ce povestesc despre splendoarea iei ”Cămășile toamnei", despre casele noastre părintești „Bijuterii din humă", despre simbolurile întâlnire în ceramică, covor, sculptură etc. și importanța lor în viața noastră „Cântecul cerului", despre sentimentele conaționalilor plecați în lumea mare „Vise din cealaltă Basarabie", despre viață, albastru și iubirile noastre. Acest an m-a schimbat pe dinăuntru, m-a făcut mai încăpătoare, mai înțeleaptă, m-a învățat să mă bucur de ziua de azi, să dărui cât pot fără așteptări, să nu amân, să mulțumesc cât mai des pentru bucuria și privilegiul de a exprima ce simt prin pictură”, a precizat pictorița.

Galina Vieru a spus că tensiunea psihologică și frica le-a depășit prin artă, împreună cu familia fiind într-un continuu proces de creație. Și-a învățat copiii să vadă frumosul în tot, să-l găsească oriunde și acum este mândră când băieții ei alergând pe ulițe vechi îi arată case demne de pictat, peisaje sau mici elemente ce te inspiră.

”Mi-am dorit o expoziție în 2020, dar lucrările pregătite pentru aceasta au zburat în toată Europa, unele traversând oceane, deoarece moldovenii plecați de acasă revin cu sufletul și gândul aici prin pictură. Printr-un singur tablou te poți păși desculț pe iarba de acasă, pe pragul părintesc, în casa bunicii, sau pe drumurile unde ai copilărit. O mică pictură poate povesti despre țara unde te-ai născut străinilor, uneori, mai mult decât o carte. A venit timpul să ne mândrim cu identitatea noastră, să turnăm apă la rădăcini, căci dincolo de sărăcia noastră cronică, avem un tezaur național de invidiat, care merită arătat lumii și reflectat în toate domeniile artei”, a mai spus cunoscutul artist plastic.

Galina Vieru s-a născut în 1983 în satul Puțintei, raionul Orhei. A absolvit Facultatea de Arte Plastice şi Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chişinău (2000-2005). A urmat studii de masterat la aceeaşi instituție (2005-2006). În 2000-2007 este profesoară de educație plastică la Liceul  Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Chişinău, precum şi la Școala profesională „Univers Moldova”, unde a predat designul. În perioada 2007-2013 a fost lector la Universitatea „Perspectiva INT”, Catedra design vestimentar. Între 2012-2014, Galina Vieru a avut expoziții personale la Biblioteca Națională a R. Moldova, Sala cu Orgă, Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”, Consulatul României la Chişinău, Sala Palatului din București ș.a. În 2014 a editat culegerea de versuri „Miercurea toamnei”.

img21000877

img21000877

img21000877

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!