ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii au emis Cod Galben de gheţuş şi polei

10:03 | 08.02.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis până mâine Cod Galben de polei şi ghețuș, valabil pe întreg teritoriul țării, transmite MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, azi şi mâine vor cădea precipitații sub formă de ploaie și lapoviță, pe arii extinse se va forma polei, pe drumuri se va menține ghețuș.

Primele zile ale săptămânii curente vor fi caracterizate de valori termice până la 9 grade Celsius, ziua, şi până la 3 grade cu plus, noaptea. La nord, termometrele vor indica temperaturi nocturne până la minus 2 grade.

Surse de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat au precizat la solicitarea MOLDPRES că în luna februarie, din fenomenele meteorologice stihinice cel mai frecvent se observă ninsori abundente, ele fiind posibile în medie o dată în cinci ani. Depuneri puternice de polei şi chiciură sunt posibile în medie o dată în șapte ani, iar vânt şi viscol puternic – în medie o dată în 10 ani. Scăderea temperaturii aerului până la -25ºС și mai jos se poate semnala în medie o dată în 10-30 ani în jumătatea de nord a țării și o dată în 40-60 ani – în cea de sud.

La rândul lor, salvatorii atenționează că din cauza poleiului şi ghețușului pe drumuri se va complica circulația rutieră, sunt posibile avarii pe liniile de electricitate și ruperea ramurilor copacilor. În acest context, salvatorii şi poliția cer de la populație prudență, evitându-se locurile periculoase şi deplasările care nu sunt urgente.

foto: ziaruldeiasi.ro

img21000891

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!