ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Codul Galben de ghețuș şi polei a fost extins

09:01 | 09.02.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a extins și pentru astăzi Codul Galben de polei şi ghețuș, valabil pe întreg teritoriul țării, transmite MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, azi în ţară se așteaptă precipitații sub formă de ploaie și lapoviță, pe arii extinse se va forma polei, pe drumuri se va menține ghețuș.

În următoarele zile, în ţară sunt anunţate valori termice până la 12 grade Celsius, ziua, şi 0 – 5 grade cu plus, noaptea.

În contextul avertizării SHS, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) atenționează populația despre pericolul căderii zăpezii de pe acoperișuri și pomi, precum și a riscului de formare a țurțurilor.

Salvatorii roagă oamenii "să fie foarte atenți când merg pe sub streșinile clădirilor și să se asigure că formațiunile de gheață nu-i pun în pericol". Angajații IGSU au cerut administratorii clădirilor să îndepărteze țurțurii și să curețe zăpada de pe acoperișuri, pentru a evita traumatizarea trecătorilor. De asemenea, oamenii sunt îndemnați să evite porțiunile de drum unde copacii sunt încărcați cu zăpadă și gheață și să-și supravegheze copiii în drum spre școală.

Salvatorii atenționează și asupra pericolului aflării în preajma bazinelor acvatice. Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în legătură cu încălzirea vremii în perioada 9 -11 februarie, Centrul Hidrologic prognozează distrugerea treptată a formațiunilor de gheață. Asta înseamnă că gheața pe bazinele acvatice din țară va fi fragilă, iar ieșirea pe ea va prezenta pericol. IGSU cere atenție sporită din partea părinților cu copii minori, precum și a amatorilor de  pescuit la copcă.

foto: pxhere.com

img21000927

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!