ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Doi producători din stânga Nistrului au fost certificaţi GLOBALG.A.P.

09:31 | 09.02.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Doi producătorii de fructe din regiunea transnistreană au primit certificate GLOBALG.A.P., care confirmă calitatea merelor, respectarea cerințelor de siguranță a alimentului și protecției mediului în procesul de producere a fructelor recoltate în 2020, transmite MOLDPRES.

Întreprinderile sunt printre cele mai mari companii agricole din regiunea transnistreană care produc prin tehnologii moderne mere, caise, cireșe, prune etc. Pentru a demonstra cumpărătorilor de peste hotare că fructele produse sunt sigure pentru consum, cele două companii, cu ajutorul proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova, au implementat standardele GLOBALG.A.P.

Standardul GLOBALG.A.P.  cuprinde întregul proces de producție, începând de la selectarea terenului agricol și  până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor. Astfel, implementarea standardului GLOBALG.A.P. asigură cumpărătorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum, procesul de producere a avut un impact negativ minim asupra mediului, iar abordarea companiei față de sănătatea și securitatea lucrătorilor este responsabilă etc. Respectarea standardelor GLOBALG.A.P. constituie o cerința obligatorie pentru fermierii orientați spre export în țările Uniunii Europene, însă este apreciată și de importatorii din alte țări, inclusiv Federația Rusă, datorită garanției calității produselor și profesionalismului furnizorului.

Potrivit lui Iuri Diuța, președintele Asociației Dnestr Fruct, cele două companii din regiune, fiind lidere ale asociației vor încuraja și alți membri să implementeze standardele internaționale pentru a promova imaginea fructelor din regiune.

„Mai bine de un deceniu, USAID îi ajută pe fermierii transnistreni să se alinieze celor mai riguroase standarde de calitate și siguranță, care astăzi le permite să fie competitivi pe orice piață cu valoare adăugată. Certificarea GLOBALG.A.P. reprezintă etapa finală a unui proces complex, care implică investiții ale fermierilor în afacerea agricolă, adoptarea practicilor noi de producere despre care au aflat în cadrul programelor de instruire organizate de USAID de-a lungul anilor”, a estimat Scott Hocklander, directorul misiunii USAID Moldova.

În Republica Moldova, peste 70 de producătorii agricoli au fost certificați GLOBALG.A.P., iar majoritatea dintre ei își reconfirmă în fiecare an corespunderea la cerințele respective. 

foto: moldovaagro.com

img21000928

img21000928

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!