ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Erdogan vrea relații mai bune cu Uniunea Europeană

11:15 | 09.02.2021 Categorie: Externe

Ankara, 9 feb. /MOLDPRES/. Șeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, şi-a exprimat dorința organizării unui summit Turcia-Uniunea Europeană. Propunerea a fost lansată în cadrul unei conferințe video cu cancelarul german Angela Merkel, transmite MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Preşedintele Erdogan a înaintat asemenea propuneri și pe parcursul anului trecut. Acum Erdogan a devenit mai insistent în dorința să realizeze împăcarea cu UE în timpul mandatului Portugaliei la președinția Consiliului UE. Turcia are relații prietenoase cu Portugalia și Erdogan mizează pe sprijinul partenerilor portughezi. Mandatul Portugaliei la președinția Consiliului Europei expiră în luna iunie.

În ultima perioadă, relațiile dintre UE şi Turcia au fost tensionate. În luna decembrie, liderii UE, reuniți în cadrul unui summit la Bruxelles, au decis să sancționeze acțiunile "ilegale şi agresive" ale Turciei în Marea Mediterană împotriva Greciei şi Ciprului.

La începutul anului, președintele turc a comunicat dorința unei normalizări a relațiilor, dar liderii europeni au cerut regimului de la Ankara "gesturi credibile" şi "eforturi durabile" pentru a se putea pronunța pe acest subiect în cadrul unui summit programat pentru 25-26 martie. În dialogul virtual de luni, şeful statului turc a comunicat cancelarului german "determinarea" de a menține un spirit "pozitiv" în relațiile cu UE.

La rândul său, Angela Merkel a salutat "semnale pozitive recente din Mediterana de Est", potrivit unui comunicat dat publicității de biroul șefei executivului german.

foto: pio.mfa.gov.ct.tr

img21000934

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!