ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pictorița Maria Saca-Răcilă își sărbătorește cea de-a 80-a aniversare

08:24 | 11.02.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 feb. /MOLDPRES/. Artistul plastic Maria Saca-Răcilă, Maestru în Artă, laureată a Premiului National, a împlinit astăzi 80 de ani, informează MOLDPRES.

Maria Saca-Răcilă s-a născut la 11 februarie 1941 în satul Drăgănești, județul Bălți, astăzi raionul Sângerei. A studiat la Școala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” (azi – Colegiul de  Arte Plastice „Al. Plămădeală”) din Chișinău, specialitatea  Tapiserie Artistică (1955-1961).

A realizat goblenuri pentru Teatrul „V. Alecsandri” din Bălți: „Vodă”, „Romeo şi Julieta”, „Masca” ş.a. A pictat pânzele: „Pasărea neagră”, „Primăvara”, „Clopoţei”, „Sărbătoarea  câmpului”, „Copilul vieţii”, „La arat” etc. A participat la expoziții de grup din Bulgaria, Canada, Franţa, Japonia, Polonia, SUA, Suedia, România, Rusia şi din alte ţări. Lucrările sale se regăsesc în colecțiile Muzeului Național de Artă al Moldovei, în colecții particulare din San Francisco (SUA), Toronto (Canada), Moscova ș.a.  În 1987 i-a fost conferit titlul onorific „Om Emerit al Artelor din RSS Moldovenească”. În 1996, Maria Saca-Răcilă a fost distinsă cu medalia „Meritul Civic” în 1998 -  cu Premiul Național și în 2021 - cu medalia ”Mihai Grecu” a Uniunii Artiștilor Plastici, ”pentru promovarea valorilor intelectuale, artistice și morale”. 

img21001003

img21001003

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!