ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actorul și regizorul Slava Sambriș: ”Pentru mine anul 2020 se împarte în trei etape”

08:51 | 11.02.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 feb. /MOLDPRES/. Pentru actorul și regizorul Slava Sambriș, Artist Emerit, anul 2020 se împarte în trei etape: până la pandemie, perioada de carantină și revenirea la teatru cu noile măsuri de restricție, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Slava Sambriș a afirmat că anul trecut, până la pandemie, a montat la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” spectacolul ”Joisarbatoare” de Kătălin Thuroczy, la Teatrul ”Luceafărul” – spectacolul ”Flori de Mină” de Csaba Szekely și la Teatrul ”Elvira Godeanu” din Târgul-Jiu, România  - spectacolul ”Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” de Matei Vișniec, premiera căruia nu a mai avut loc din cauza pandemiei.

Totodată, în perioada carantinei, Slava Sambriș a fost angajat în calitate de regizor-șef al Teatrului ”Luceafărul”, după care a fost numit în funcția de director artistic al aceleiași instituții. Tot în această perioadă, el a montat la Teatrul ”Luceafărul” spectacolul ”Tata” de Dumitru Matcovschi.

”În 2021, am montat la Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A.P. Cehov” spectacolul ”Micii burghezi” de Maxim Gorki, premiera căruia va avea loc pe 19, 20 și 21 februarie, iar la Teatrul ”Luceafărul” – spectacolul ”Fazanul” de Georges Feydeau. Premiera acestui spectacol va avea loc pe 16 și 27 martie. Tot în 2021, va fi premiera spectacolului ”Jubileul” de Anton P. Cehov, montat de mine la Teatrul Poetic ”Alexei Mateevici”, a mai spus directorul artistic al Teatrului ”Luceafărul”.

Slava Sambriș s-a născut la 9 iunie 1981. În 2000, a absolvit Colegiul de Arte din Soroca, specialitatea Regie teatru și în 2004 - Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specialitatea Actorie. În 2012-2013 a făcut studii de masterat la Academia de Muzica, Teatru și Arte Plastice, specializarea Arta actorului contemporan și în 2017-2019 studii de masterat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale” din București, specializarea regie teatru.

În anii 2000 – 2004, a fost actor la Teatrul Republican de Păpuși “Licurici” din Chișinău, în 2002-2017 actor și regizor la Teatrul Național “Eugene Ionesco” și în 2014-2017 lector universitar la Catedra Arta Actorului, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. A montat spectacole la diverse teatre din R. Moldova. În 2013, i s-a conferit titlul onorific ”Artist Emerit”. Slava Sambriș este laureat al Premiului Tineretului al Municipiului Chișinău (2008) și al mai multor premii oferite de Uniunea Teatrală din Moldova.

img21001004

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!