ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANSA: Pe frig mare este necesar de ținut cont de necesitățile fiziologice ale animalelor

13:15 | 11.02.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 11 feb. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a venit astăzi cu un șir de recomandări pentru fermieri şi crescătorii de animale, precum şi pentru transportatorii de animale şi organizatorii târgurilor în care se comercializează sau se expun animale vii, în legătură cu avertizările meteorologice care anunță în următoarele zile ninsori abundente şi ger până la 20 de grade de ger, transmite MOLDPRES. 

„În această perioadă este necesar de ținut cont de necesitățile fiziologice ale animalelor, menținerea productivității lor, precum și de faptul că ele au de suferit din cauza frigului extrem. Pentru a menține animalele într-o stare de sănătate optimă este necesar de acordat o atenție deosebită condițiilor de microclimat și furajării adecvate”, indică ANSA.

Specialiştii atenționează că, cantitatea de hrană trebuie să fie suficientă pentru asigurarea necesităților fiziologice ale animalului, asigurarea producției obținute, plus un adaos de până la 10%. Totodată, nu trebuie de administrat prea mult furaj pentru a evita risipirea acestuia. Se administrează o cantitate mai mare de concentrate, în care prevalează boabele de porumb, deoarece acestea conțin un nivel sporit de energie metabolică.

Adăpatul animalelor se face la discreție și cu apă proaspătă, dar caldă. Condițiile de microclimat sunt la fel de importante. Astfel, animalele trebuie adăpostite și ferite de curenți puternici de aer rece și precipitații, aceasta însă nu înseamnă că ele trebuie închise ermetic în grajduri.

Umiditatea aerului trebuie menținută în limita 65-75%, iar aceasta se obține prin evacuarea zilnică a dejecțiilor și aplicarea așternutului uscat (paie, coceni etc.). Pentru porcine stratul de așternut poate fi mai gros (peste 0,5 m), acestea se astupă cu paie și își mențin căldura. Nu trebuie de neglijat și iluminarea grajdului. Raportul dintre suprafața podelei și suprafața geamului trebuie să fie de cel puțin 1:10 sau 1:12. De asemenea, se recomandă ca adăposturile să fie amenajate, astfel încât animalele să aibă acces liber atât în încăpere, cât și afară.

Transportatorilor de animale vii, ANSA le recomandă sa nu efectueze transporturi de animale în condiții meteo cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic sau căderi masive de zăpadă. Înainte de a pleca la drum, se verifică daca exista condiții adecvate de microclimat in mijlocul de transport si daca acestea sunt asigurate pe întreaga durata a transportului;

„Padocurile unde sunt ținute animalele în vederea comercializării trebuie să fie suficient de spațioase pentru a asigura libertatea de mișcare minimă necesară animalelor cazate. Dacă e disponibilă doar o sursă limitată de apă potabilă, trebuie de avut în vedere nevoile zilnice ale unui animal în funcție de specie, talie, rasă şi stare fiziologică”, au conchis specialiştii Agenției Naţionale pentru Siguranța Animalelor.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 11 - 17 februarie va avea loc schimbarea bruscă a vremii cu emiterea unui nou Cod Galben. În noaptea din 11 spre 12 februarie vor cădea precipitații sub formă de ploaie cu trecere în ninsoare, izolat ninsori puternice. În legătură cu pătrunderea maselor de aer rece de origine arctică, în perioada 12 - 17 februarie temperatura aerului noaptea treptat va scădea până la 20 grade de ger, iar  pe drumuri se va forma ghețuș.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!