ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca Națională a fost deschisă o expoziție dedicată poetului Grigore Vieru, la 86 de ani de la naștere

08:35 | 12.02.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 feb. /MOLDPRES/. O expoziție cu genericul ”Grigore Vieru – poetul secolului grăbit”, prilejuită consemnării a 86 de ani de la nașterea regretatului scriitor, a fost deschisă astăzi la Biblioteca Națională, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenției, directorul instituției, Elena Pintilei, a afirmat că expoziția cuprinde circa 76 de documente din colecțiile BNRM, care ilustrează opera celui mai citit poet contemporan. Printre documentele expuse se regăsesc: „Alarma”, placheta de versuri pentru copii cu care și-a început cariera (editată în 1957), prima carte de povestiri pentru copii „Soarele cel mic” (1963), volumul de versuri "Numele tău", apărut în 1968, care este considerat de către criticii literari drept cea mai originală apariție poetică, ”Albinuța”, cartea preșcolarului (edițiile 1979, 2013), cărți poștale, cărți lilipute, „Omul duminicii: cuvinte înlăcrimate, cuvinte de neuitare pentru poetul Grigore Vieru”, editată de soția regretatului scriitor, Raisa Vieru (2014) ș.a.

”Grigore Vieru - poet al neamului, poet al tuturor vârstelor, poet cu „lira-n lacrimi”. Acest om cu suflet de copil a trăit în limba română, ducând pe umerii săi crucea neamului nostru spre un viitor mai bun. El a fost poetul Dragostei de viață, Dragostei de Țară, Dragostei de neam, Dragostei de Adevăr. El încă trăiește prin poezia sa, prin Abecedarul cultivat în inimile copiilor”, a mai spus directorul instituției.

Expoziția va fi deschisă până la 28 februarie.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, Briceni, în fostul județ Hotin, situat atunci in România, astăzi aflat pe teritoriul Republicii Moldova. Studiile primare le-a făcut în satul natal, iar clasele secundare - în orașul Lipcani, în 1953. Își continuă studiile la Chișinău, unde se înscrie la Institutul Pedagogic "Ion Creangă", la Facultatea de Filologie și Istorie. După finalizarea studiilor, Grigore Vieru se angajează redactor la revista pentru copii "Scânteia Leninistă" și își începe cariera de poet scriind versuri pentru copii. Grigore Vieru a încetat din viață pe data de 18 ianuarie 2009. A fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

foto: BNRM

img21001046

img21001046

img21001046

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!