ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A.P. Cehov” va avea loc premiera unui spectacol de Maxim Gorki

08:11 | 12.02.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 feb. /MOLDPRES/. Premiera spectacolului ”Micii burghezi” (”Мещане”) de scriitorul Maxim Gorki, în regia lui Slava Sambriș, va avea loc pe 19 februarie, la ora 18.00,  la Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A.P. Cehov”, informează MOLDPRES.  

Solicitat de agenție, regizorul Slava Sambriș a menționat că a început să ticluiască concepția spectacolului ”Micii burghezi” fiind încă la București, când a fost invitat la Teatrul ”Bulandra” pentru montare, dar, din păcate, nu s-a mai ținut, pentru că a fost schimbat directorul general al teatrului.

”Am primit toamna trecută o invitație de montare la Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A. P. Cehov” și dacă tot îmi stătea acest text la inimă, l-am propus. Dincolo de faptul că este considerată de către mari creatori ruși de teatru ca cea mai buna piesă a lui Gorki, mai este și una foarte actuală, vie, de parcă a fost scrisă recent. Conflictul generațiilor, relația dintre părinți copii, asta mă interesează în acest spectacol, adică este un spectacol despre conflictul dintre timpuri: trecut, prezent, viitor. Piesa mai are și o tentă revoluționar-socialistă, fiind scrisă în 1901, când tendințele socialiste copleșeau in mod agresiv societatea, iar lupta dintre generații, dintre clase, ține de concepțiile fiecăruia despre viață; trecutul - cei cu educația și rădăcinile burgheze în contradicție cu viitorul - noile tendințe socialiste ale vremii. Unul din eroii principali ai piesei, Nil, care in concepția lui Gorki era omul ideal, eroul perfect al timpurilor, reflectă estetica despre clasa muncitoare și luptă, iar in concepția mea va fi prezentat ca un antierou care va construi o imensa casa de nebuni! Nu vreau sa mai dau alte detalii, veniți sa vedeți!”, a mai spus Slava Sambriș.

La rândul său, directorul artistic al instituției, Vitalie Drucec, a afirmat că l-a invitat pe Slava Sambriș să monteze acest spectacol, pentru că este un regizor talentat. ”Slava Sambriș este director artistic la Teatrul Luceafărul”. Scenografia e făcută de Adrian Suruceanu, care e tot de la ”Luceafărul”, iar costumele – de Stela Verebceanu”, a precizat Vitalie Drucec.

Distribuția: Vasili Vasilievici Bessemenov- Vladimir Chiriuhanțev, Vladimir Zavalenîi , Aculina Ivanovna (soția lui)- Svetlana Tuz, Piotr- Nicolai Nezlucenko, NiL- Alexandr Novac, Teterev- Dmitri Koev, Elena Nicolaevna Krivțova - Ruslana Goncearova, Raisa Hait, Stepanida - Olga Cosnițer, Polea- Anastasia Goreacika, Percihin- Piotr Peicev, Doctorul- Denis Perev, Tatiana- Marina Stașoc.

img21001047

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!