ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Au fost stabilite obiectivele de promovare a economiei verzi în Moldova pentru anul 2021

18:08 | 12.02.2021 Categorie: Economic

Chişinău, 12 feb. /MOLDPRES/. Componentele-cheie dedicate promovării valorilor dezvoltării economice în armonie cu mediul, integrării principiilor verzi în toate sectoarele, eficientizării utilizării resurselor şi aplicarea principiilor economiei circulare, au fost examinate astăzi la ședința Grupului de lucru interministerial pentru promovarea dezvoltării durabile şi economiei verzi în țara noastră, transmite MOLDPRES.

În cadrul ședinței, Dorin Andros, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM), co-președinte al Grupului de lucru, a transmis un mesaj de felicitare partenerilor care au pus bazele promovării economiei verzi în Republica Moldova, în contextul împlinirii a cinci ani de activitate a acestui Grup.

„Consolidarea dialogului intersectorial și realizarea activităților conexe pe dimensiunile de responsabilitate a fiecărei instituții au fost posibile datorită colegilor și partenerilor care au demonstrat atitudine proactivă și au livrat rezultate tangibile în termenele stabilite. Cele patru obiective ale proiectului EU4Environment sunt complexe și mizăm că va fi asigurată o colaborare eficientă și sinergie maximă, atât între partenerii de implementare, cât și între toți actorii locali implicați (ministere, organizații, sectorul asociativ, mediul academic și de afaceri)”, a declarat Dorin Andros.

Oficialul MADRM a relevat că în anul curent va fi implementat Rezultatul 4 al EU4Environment – privind managementul ariilor protejate, pădurilor și serviciile de ecosistem. „Pentru Republica Moldova această fază a proiectului este mult așteptată și binevenită – noi contăm pe suportul și experiența Băncii Mondiale, acumulată în proiectele precedente în domeniu, în vederea consolidării protecției și dezvoltarea ariilor protejate, inclusiv în context transfrontalier cu România și Ucraina, gestionarea eficientă a pădurilor și trasabilitatea masei lemnoase, utilizarea serviciilor de ecosistem în beneficiul societății și dezvoltării social-economice în armonie cu mediul”, a menționat secretarul de stat MADRM.

Ședința Grupului de lucru interministerial pentru promovarea dezvoltării durabile şi economiei verzi/Comitetul Național de Implementare pentru EU4Environment a avut loc în cadrul Acțiunii Uniunea Europeană pentru Mediu/EU4Environment. Grație suportului Uniunii Europene, Grupul de lucru inter-ministerial pentru promovarea dezvoltării durabile şi economiei verzi a marcat în 2020 – 5 ani de activitate (2015-2020).

Proiectul regional EU4Environment are scopul de a acorda asistență țărilor Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina în asigurarea utilizării durabile a capitalului natural, îmbunătățirea calității mediului și bunăstării populației și stimulării creșterii economice. Proiectul este implementat în perioada 2019-2022 și are un buget total de circa 20 milioane de euro pentru şase țări și cinci instituții de implementare.

foto: MADRM

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!