ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Victor Frimu: ”A fost un an cu multe provocări, destul de intens și productiv”

07:20 | 13.02.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 feb. /MOLDPRES/. Pentru artistul plastic Victor Frimu, anul 2020 a fost un an cu multe provocări, destul de intens și productiv. ”Am avut mai mult timp să dedic creației, să lucrez la noi idei și tablouri, să citesc și să meditez asupra lucrurilor”, a afirmat pictorul, citat de MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Victor Frimu a menționat că în această perioadă a participat la expoziții de grup în Republica Moldova și România. Expozițiile au avut loc la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din Chișinău, Palatul Patriarhiei Române, Comisia Națională a României pentru UNESCO și Centrul Cultural Mihai Eminescu din București. Totodată, artistul a participat la proiectele culturale „Artă și Patrimoniu UNESCO” și „Lumina spațiilor sacre", proiecte care pun în valoare picturi și mănăstiri din România, organizate de Centrul Cultural ”Mihai Eminescu” din București în parteneriat cu Comisia Națională a României pentru UNESCO, Patriarhia Română și Protoieria sectorului 2, București.

”În 2020 am avut plăcerea să colaborez cu poetul Constantin Preda. Coperta cărții "Viața și moartea, despărțite de-o invizibilă cratimă" a luat culoare cu două tablouri de ale mele, iar la începutul anului 2021 alte două tablouri au făcut parte din ansamblul cărții "Partea mea de dumnezeu". Îmi doresc ca în acest an să am o conexiune mai mare cu societatea, să fiu mai aproape de oamenii dragi, îmi doresc mai multe expoziții, proiecte și să dau viață la cât mai multe idei pe care le am pregătite să devină tablouri”, a mai spus tânărul pictor.

Victor Frimu s-a născut la 10 mai 1989, în comuna Ciutești, raionul Nisporeni. În 2000-2005, și-a făcut studiile la Școala de Pictură pentru copii din satul natal, în 2005-2009 - la Colegiul Republican de Arte Plastice ''Alexandru Plămădeală'' din capitală, Secția Pictură, clasa profesorului Ghenadie Jalbă, în 2009-2013 - la Secția Pictură, Facultatea de Arte Plastice a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chişinău, clasa profesorului Iurie Matei, și în 2013-2015 a fost masterand la secția Pictură, Facultatea de Arte Plastice a aceleiași instituții, clasa profesorului Iurie Matei.

Din 2016 până în prezent, Victor Frimu este pictor decorator la Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu“ din Chișinău. Din 2010, a participat la expoziții de grup din R. Moldova și România. A avut expoziții personale în diverse instituții din țară și de peste hotare. În 2015, a obținut Premiul “Valentin Norbert Țăruş” în cadrul Simpozionului internațional de artă Retezat din Deva, România, în 2017 - Premiul “Gala Tinerilor Super Eroi“, categoria pictură și în 2018 a luat Marele Premiu la expoziția-concurs “Noi, Tineretul Creator” de la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din Chișinău.

img21001097

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!