ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poluarea ucide anual mai mulți oameni decât Covid-19

12:07 | 13.02.2021 Categorie: Externe

Londra, 13 feb. /MOLDPRES/. Aproape 8,7 milioane de decese la nivel global au fost înregistrate în anul 2018 din cauza poluării. Aceasta, în cel mai direct și substanțial mod, este cauzată de arderea combustibililor fosili, cum ar fi cărbunele și petrolul, relatează MOLDPRES cu referire la DIGI24.

Unul din cinci oameni care au murit în acel an au avut ca factor determinant poluarea atmosferică, spun cercetătorii, care au fost ei înșiși surprinși de această descoperire ce a dat peste cap orice estimare de până atunci.

Aceste cifre depășesc cu mult cele mai pesimiste prognoze și constituie povara globală nr.1 a celor  8,7 milioane de decese din 2018, arată studiul, care este rezultatul colaborării dintre oamenii de știință de la Universitatea Harvard, Universitatea din Birmingham, Universitatea Leicester și Universitatea din Londra.

Țările cu cel mai mare consum de combustibili fosili din fabricile de energie electrică, case și vehicule au avut cele mai dramatice bilanțuri, studiul constatând că unul din zece decese din SUA și Europa a avut această cauză. Poluarea a provocat o treime din numărul deceselor din Asia de Est, care include China. Ratele de deces în America de Sud și Africa au fost semnificativ mai mici.

"Combustibilii fosili au un impact foarte mare asupra sănătății, climatului și mediului și avem nevoie de un răspuns imediat", este concluzia autorilor studiului, care au atras atenția că este nevoie de programe urgente și clare ale guvernelor pentru a diminua daunele uriașe pe care poluarea atmosferică le aduce sănătății publice.

foto: foronuclear.org

img21001101

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!