ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poetul Grigore Vieru ar fi împlinit 86 de ani

08:10 | 14.02.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. Regretatul poet Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 86 de ani, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, academicianul Mihai Cimpoi a afirmat că Grigore Vieru are meritul deosebit, de ordin istoric chiar, că ne-a întors la izvoare, la rădăcinile ființei noastre, la cele sfinte, la sacru. ”El a reabilitat eticul, esteticul și sacrul. A fost și un poet religios. Ne-a întors la Eminescu prin acea poezie testamentară - ”Legământ”, care a fost manifestul generației lui, generației șaizeciste și care este actuală și astăzi. Grigore Vieru ne-a întors la cititor. El a avut grijă de cititor – a scris simplu și profund pentru toți cititorii de toate vârstele”, a accentuat Mihai Cimpoi.

Potrivit președintelui Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, Grigore Vieru a intrat adânc în conștiința noastră națională și este un adevărat poet național. ”Este primul clasic contemporan cu care am avut ocazia să dăm mâna. Poezia lui este o duminică, o sărbătoare a limbii române”, a remarcat președintele USM.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, județul Hotin, în prezent raionul Briceni. El este autorul volumelor de versuri ”Alarma”, ”Muzicuțe”, ”Mama”, ”Numele tău”, ”Aproape”, ”Un verde ne vede”, ”Taina care mă apără”, ”Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este și autorul ”Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în limbile engleză, rusă, germană, italiană, bulgară și în alte limbi.

În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii - Diploma de Onoare ”H. Ch. Andersen”. În 1996 a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1993 - membru corespondent al acesteia. S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. În prezent, mai multe școli din R. Moldova, un bulevard din capitală și o stradă la Iași, România, îi poartă numele.

img21001107

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!