ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Donald Trump a fost achitat în al doilea său proces de impeachment

08:21 | 14.02.2021 Categorie: Externe

Washington, 14 feb. /MOLDPRES/. Fostul preşedinte american Donald Trump a scăpat sâmbătă de un verdict de vinovăţie la finalul unui proces istoric în Senatul SUA, care îl judeca pentru rolul său în violenţele de pe 6 ianuarie de la Capitoliu, relatează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Senatorii s-au pronunţat cu o majoritate de 57 din 100 pentru condamnarea miliardarului. Ar fi fost însă necesare două treimi din voturile camerei superioare pentru a ajunge la un verdict de vinovăţie care ar fi putut fi urmat de o interdicţie de a ocupa funcţii publice.

"Mişcarea noastră magnifică, istorică şi patriotică, 'Make America Great Again', este abia la început", a reacţionat Trump într-un comunicat, pozând încă o dată în victima unei "vânătoare de vrăjitoare".

Pentru Donald Trump, este vorba despre o a doua achitare în tot atâtea proceduri de destituire, caz unic în istoria SUA.

În prima sa reacţie la acest verdict, fostul preşedinte de 74 de ani a părut să se pregătească pentru viitor. "În lunile următoare, voi avea multe să vă împărtăşesc şi sunt nerăbdător să continui incredibila noastră aventură pentru măreţia Americii", a spus el.

Dar pentru unii republicani, secvenţa politică ce a început în noiembrie cu contestarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale şi care a culminat cu evenimentele de la Capitoliu lasă un gust amar.

Liderul influent al republicanilor din Senat, Mitch McConnell, întruchipează perfect această dificultate de convieţuire.

Susţinător al lui Donald Trump în timpul celor patru ani ai preşedinţiei sale, el nu s-a alăturat celor şapte colegi de-ai săi care au votat pentru condamnarea lui. Din punctul său de vedere, Senatul nu are competenţă într-o procedură de destituire, întrucât magnatul imobiliarelor nu mai este în funcţie.

"Nu există nicio îndoială că preşedintele Trump este, practic şi moral, responsabil pentru provocarea evenimentelor din acea zi" de 6 ianuarie, a spus el la câteva minute după vot.

O punere sub acuzare "absurdă" pentru o tabără, iar pentru cealaltă un preşedinte care i-a "trădat" pe americani susţinându-i pe agresorii de la Capitoliu. Avocaţii miliardarului republican şi aleşii democraţi însărcinaţi cu acuzarea s-au luptat timp de cinci zile într-un proces în timpul căruia au fost prezentate înregistrări video şoc care au prezentat evenimentele de pe 6 ianuarie.

Ultima zi a fost şi ea una în care cele două părţi şi-au aruncat în luptă toate atuurile. Apoi Patrick Leahy, alesul democrat care prezida lucrările, a declarat solemn: "Donald Trump este prin prezenta achitat".

"A venit timpul să punem capăt acestei mascarade politice", a declarat unul din avocaţii celui de al 45-lea preşedinte al SUA, Michael van der Veen, în cadrul pledoariei sale finale de sâmbătă.

"Să ajungeţi la concluzia, plecând de la probele pe care le-aţi văzut, că dl Trump voia cu adevărat, şi de fapt a suscitat deliberat o insurecţie armată pentru a răsturna guvernul american, ar fi absurd", a spus el.

În spatele acestei puneri sub acuzare, se află în special "frica" democraţilor de a-l vedea pe Donald Trump reales în 2024, a acuzat el.

De cealaltă parte, Donald Trump este pentru democraţi responsabilul principal pentru evenimentele de la 6 ianuarie, cel care le-a instigat. Adică Trump, prin afirmaţiile sale, ar fi provocat asaltul asupra Capitoliului al simpatizanţilor săi furioşi, într-un moment în care congresul SUA se pregătea să confirme înfrângerea lui în alegerile de la 3 noiembrie.

"Este acum evident, fără nicio umbră de îndoială, că Trump a susţinut actele de nebunie agresivă şi el trebuie deci condamnat. Este chiar atât de simplu", a spus Jamie Raskin, şeful procurorilor democraţi, în timpul rechizitoriului lor lung de aproape două ore.

"Într-un moment în care aveam cea mai mare nevoie de un preşedinte care să ne protejeze şi să ne apere, preşedintele Trump ne-a trădat deliberat. El şi-a încălcat jurământul" de a proteja ţara, a întărit unul dintre cei nouă democraţi din Camera Reprezentanţilor care s-au ocupat de acuzare, David Cicilline.

Potrivit lor, el a "alimentat agresivitatea" acestor susţinători timp de luni de zile cu o "mare minciună", respectiv prezentându-se drept victima unor alegeri "furate" în urma unor "fraude" pentru care nu a adus niciodată probe.

Odată asaltul început, el a aşteptat mai multe ore înainte de a le cere simpatizanţilor săi să se întoarcă acasă. În total, cinci persoane au murit, şi sute au fost rănite sau traumatizate, au estimat ei.

Rămas tăcut sâmbătă, Joe Biden poate începe o nouă pagină a preşedinţiei sale, scăpat de umbra gigantică a acestui proces care monopoliza media şi Congresul. Prioritatea sa imediată este ca Senatul şi Camera Reprezentanţilor să voteze planul său de redresare în valoare de 1.900 de miliarde de dolari a economiei americane, lovită dur de pandemia de COVID-19.

foto: pri.org

img21001109

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!