ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Vasile Sitari: ”Am pictat, am participat la expoziții și am ținut cursuri la facultate”

09:09 | 14.02.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. În anul 2020, artistul plastic Vasile Sitari, conferențiar universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, a participat la expoziții, a ținut cursuri și a realizat mai multe lucrări de pictură, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Vasile Sitari a menționat că în această perioadă a participat la Bienala Internațională de Artă Contemporană “N. Tonitza”, ediția a III-a, care a avut loc în noiembrie – decembrie 2020 la Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad, România, unde a obținut Premiul de Excelență, precum și în cadrul Salonului Național de Plastică Mică din Brăila, ediția a XXI-a (februarie – aprilie 2020).

Totodată, el a fost curator și organizator al expoziției-concurs de arte vizuale ”Jan Matejko”, ediția a VIII-a, 2020 (11 octombrie – 27 noiembrie), al expoziției  aniversare de artă contemporană, la 80 ani ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (1 decembrie 2020- 12 ianuarie 2021), la expoziția de pictură, ”Art Band Traveling”, ediția V-a (20 octombrie- 10 noiembrie 2020) și la expoziția de pictură a artistului plastic Inga Edu (29 octombrie –   29 noiembrie 2020), care au avut loc la Sala cu Orgă  din Chișinău.

”De asemenea, am fost curator la expoziția de pictură a artistului plastic Victor Crețu “Paralele” de la Muzeul raional de istorie, etnografie și artă din Drochia. În același timp, am luat parte la expoziția-concurs ”Recviem”, organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova, la expoziția-concurs ”Saloanele Moldovei” de la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din capitală, precum și la alte expoziții. În curând, la o editură din Chișinău urmează să apară cartea lui Grigore Vieru ”Poezii de seama voastră”, cu o sută de pagini ilustrate, la care am lucrat pe parcursul anului. În prezent, lucrez pentru expoziția mea personală aniversară, care este inclusă în programul expozițional al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și care va fi deschisă în perioada 4-21 noiembrie la Centrul  Expozițional ”C. Brâncuși”, a mai spus pictorul.

Vasile Sitari s-a născut la 1 februarie 1971 în satul Tabani, raionul Briceni. A absolvit Școala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” și Institutul de Stat al Artelor. A avut expoziții în R. Moldova, România, Coreea, Slovacia, Belgia, Austria, Elveția și alte țări. Este laureat al mai multor expoziții-concurs naționale și internaționale. Lucrările sale află în colecții publice şi private din țară și de peste hotare.

img21001111

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!