ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost lansate două programe de granturi pentru dezvoltare locală

14:04 | 15.02.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 15 feb. /MOLDPRES/. Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova și Guvernul Elveției au lansat astăzi programele de granturi „Incubator” și „Accelerator 1+1”.  Proiectele vor susține inițiativele de dezvoltare comunitară ale băștinașilor, în parteneriat cu autoritățile locale, pe parcursul anului 2021, transmite MOLDPRES.

Aceste două programe contribuie la susținerea dezvoltării comunităților din Republica Moldova afectate de migrație, prin îmbunătățirea serviciilor publice locale și stimularea activităților economice generatoare de venituri. Totodată, este încurajată implicarea socială și economică a diasporei în procesul de revitalizare a localităților de baștină, indică PNUD Moldova.

La programul de granturi „Incubator” pot depune dosarele de participare asociațiile de băștinași la început de cale sau grupurile de inițiativă care își propun crearea unei asociații eficiente. Inițiativele selectate vor primi finanțare de până la o mie de dolari.

La programul de granturi „Accelerator 1+1” pot depune dosarele asociațiile de băștinași înregistrate, cu experiență demonstrată de implementare a unui proiect local. Asociațiile vor beneficia de un grant sub formă de co-finanțare de până la zece mii de dolari, în baza formulei 1+1 (suma grantului oferit de PNUD și Guvernul Elveției asociației de băștinași va fi echivalentă cu contribuțiile colectate din diasporă atât online, cât și offline).

„O condiție pentru acceptarea dosarului de participare pentru programul “Accelerator 1+1” este cooperarea cu autoritatea publică locală și implicarea băștinașilor în dezvoltarea localității lor de origine. De asemenea, ideea propusă trebuie să fie aleasă prin consultarea băștinașilor și migranților. Totodată, e nevoie de a asigura cofinanțarea din partea administrației publice locale, comunității și diasporei”, susține Victoria Ivancioglo, coordonator în cadrul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”.

Pe parcursul anului 2020, programele „Incubator” și „Accelerator 1+1” au susținut asociațiile de băștinași care au cooperat cu primăriile din 27 de localități pentru a realiza proiecte de îmbunătățire a infrastructurii și serviciilor publice. În total, PNUD și Guvernul Elveției au acordat granturi în sumă de 77.960 de dolari. Totodată, au fost colectați și mobilizați de băștinași 121.939 de dolari. Programele de granturi „Incubator” și „Accelerator 1+1” vor fi lansate anual la nivel național până în anul 2022.

foto: PNUD Moldova

img21001139

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!