ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Președintele Maia Sandu a participat la manifestările consacrate Zilei comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan

15:39 | 15.02.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 15 feb. /MOLDPRES/. De Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a depus astăzi flori la Monumentul „Feciorilor Patriei - Sfântă Amintire”, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.

„Azi comemorăm oamenii care nu s-au întors din acel război. Oameni, viața cărora a fost întreruptă brusc, nedrept și tragic la mii de kilometri de casa lor. La mii de kilometri de părinți. La mii de kilometri de nucul de la poartă. La mii de kilometri de sufletul iubit. Sunt sigură că ultimul lor gând a fost la Moldova. Și e datoria noastră, măcar o zi pe an, să trimitem gândurile și rugăciunile noastre către ei. Ca un răspuns la rugile lor, ca o legătură veșnică între ei și acest pământ”, a declarat Maia Sandu în cadrul mitingului solemn.

Șeful statului a menționat că veteranii din Afganistan sunt o mare valoare pentru Republica Moldova. „Ne închinăm în fața lor pentru curajul de care au dat dovadă și le mulțumim pentru ceea ce fac acum și pentru sprijinul pe care îl acordă societății în fiecare zi. Lecția oricărui război este să prețuim pacea, înțelegerea și posibilitatea de a lucra în voie, de a educa noua generație în armonie”, a spus Maia Sandu.  

În discursul său, șefa statului a vorbit și despre Ion Ambrosi din Țânțăreni, Telenești, unul dintre sutele de tineri moldoveni care au trecut prin tragedia acestui război, dar care a avut șansa de a reveni acasă, unde a reușit să-și reclădească viața și să dezvolte o afacere prosperă în agricultură. „Acum e fermier de succes, a crescut doi copii. Ca mulți dintre cei întorși din Afganistan, el a reușit în viață și este un exemplu pentru întreaga țară. Gospodăria lui e vizitată frecvent - de la viitori fermieri, la comisari europeni, ambasadori și miniștri”, a spus Maia Sandu.

Războiul din Afganistan a durat nouă ani și s-a încheiat odată cu retragerea trupelor sovietice, pe 15 februarie 1989. În acel război au decedat 301 de compatrioți de-ai noștri.

foto: presesintie.md

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!