ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Speakerul Zinaida Greceanîi a participat la manifestarea consacrată Zilei comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan

17:19 | 15.02.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 15 feb. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi, alți membri ai Legislativului Republicii Moldova au participat astăzi la acțiunile solemne consacrate Zilei comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan, informează MOLDPRES cu referire la Direcția generală comunicare și relații publice a Legislativului.

Evenimentul a întrunit actuali și foști înalți demnitari de stat, membri ai asociațiilor de veterani, elevi, alți participanți.

În discursul rostit la mitingul solemn, președintele Parlamentului a menționat că, deși s-au scurs 32 de ani de la retragerea completă a trupelor din Afganistan, ecoul acelor evenimente rămâne viu.

În opinia speakerului, păstrarea memoriei acelor evenimente se datorează, în primul rând, anume participanților la luptele din Afganistan, care sunt exemplu de demnitate și patriotism.

Președintele Legislativului a remarcat că, deși se încearcă de a pune la îndoială rolul trupelor sovietice în Afganistan, tinerii trimiși acolo nu au avut nicio vină – ei și-au îndeplinit datoria, și au făcut-o cu onoare.

”Au demonstrat devotament desăvârșit față de Patrie. Respect și plecăciuni pentru ei!”, a declarat speakerul.

Zinaida Greceanîi a mai spus că cei care nu au cunoscut ororile războiului, trebuie să înțeleagă durerea pe care o poartă în suflet veteranii.

”Compasiunea și dragostea unul față de altul sunt sentimentele pe care trebuie clădită și dezvoltată societatea”, a accentuat președintele forului legislativ.

Speakerul a apreciat înalt activitatea Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan a Republicii Moldova și conducerii acesteia. ”Sunteți uniți de o frăție de luptă care nu cunoaște granițe și care devine tot mai puternică în fiecare an. Vă doresc să păstrați acest spirit de camarad și să aveți multă sănătate Dumneavoastră și familiile Dumneavoastră!”, a conchis Zinaida Greceanîi.

Președintele Parlamentului a depus flori la complexul „Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” din sectorul Râșcani al capitalei, precum și la fiecare placă de granit instalată aici în numele soldaților moldoveni căzuți pe câmpul de luptă.

La operațiunile militare desfășurate pe teritoriul Afganistanului au participat 12.500 de soldați şi ofițeri moldoveni, inclusiv un actual deputat în Parlamentul țării – Oleg Savva.

Pe 15 februarie 1989, după un război de aproape zece ani, trupele armatei sovietice au fost retrase din Afganistan.

Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan a fost instituită în Republica Moldova, prin Hotărâre de Parlament, în anul 2011.

foto: Parlament

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!