ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Cercetători spanioli au creat un nanomaterial care elimină coronavirusul şi ar putea fi utilizat la măștile sanitare

17:45 | 15.02.2021 Categorie: Externe

Madrid, 15 feb. /MOLDPRES/. O echipă de cercetători de la Consiliul Superior de Investigaţii Ştiinţifice din Spania (CSIC) a reuşit crearea unui nanomaterial capabil să elimine coronavirusul şi care ar putea fi utilizat la măștile chirurgicale sau la alte articole de protecție, relatează EFE, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Acest nanomaterial este format din nanoparticule de cupru care inhibă proteinele coronavirusului SARS-CoV-2, ce provoacă COVID-19, şi îi blochează răspândirea.

Materialul care este protejat de un brevet va fi aplicat ca strat de acoperire a măştilor chirurgicale, a ţesăturilor pentru articole de uz spitalicesc, la acoperirea suprafeţelor de contact, precum balustrade sau la barele de susţinere din mijloacele de transport public.

Noua tehnologie se bazează pe nanoparticule ce interacţionează cu proteinele coronavirusului, modificându-le prin intermediul unui mecanism de oxidare şi de blocare a capacităţii de infectare a celulelor umane, a explicat cercetătorul José Miguel Palomo, care a condus echipa.

Noul material este mai eficient în inhibarea proteinelor funcţionale ale SARS-CoV-2, mai ales asupra "3CLpro" (care intervine în procesul de replicare a virusului) şi a proteinei spike (care îi permite să pătrundă în celulele umane), după cum a demonstrata echipei lui Palomo.

Eficacitatea antivirală crescută a nanomaterialului se datorează nanoparticulelor de cupru de mărime foarte redusă, fapt ce duce la creşterea eficienţei datorită compuşilor cuprului care îi permit o amplă activitate biologică, neobservată până acum la niciun alt material.

Cercetătorii au confirmat că acest nanomaterial pot fi folosit ca aditiv pentru acoperirea diferitelor suprafeţe. Materialul a fost deja testat pentru acoperirea cu un strat protector a măştilor chirugicale, sau a ţesăturilor din bumbac folosite la halatele de spital.

Noul nanomaterialul poate fi aplicat cu succes şi asupra materialelor metalice (oţel sau fier) pentru acoperirea unor suprafeţe de contact, precum barele de susţinere din mijloacele de transport public.

foto: freepik.com

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!