ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Antreprenoriatul social a fost discutat la o conferință organizată cu susținerea UE

14:48 | 16.02.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. Mai multe subiecte, cele mai importante referindu-se la constatările privind funcționalitatea antreprenoriatului social în Moldova, evoluțiile înregistrate pe parcursul anului 2020 și propuneri de îmbunătățire a cadrului legal, au fost discutate astăzi la Conferința dedicată antreprenoriatului social în țara noastră, care a ajuns, în acest an, la ce-a de-a VI-a ediție, transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Vasile Lupu, șef de direcție în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, cea dea VI-a ediție a Conferinței dedicate antreprenoriatului social a demonstrat eficiența şi capacitatea evenimentului, organizat cu suportul Uniunii Europene, în calitate de platformă care asigură continuitate. „Totodată, este vorba  și de oportunitatea de a mobiliza reprezentanții mediului asociativ și sectorul public pentru a comunica și a interacționa eficient în identificarea necesităților, precum și a celor mai recente tendințe în dezvoltarea antreprenoriatului social”, a spus Lupu.

Pentru a asigura creșterea nivelului de interes pentru acest tip de antreprenoriat, Ministerul Economiei și Infrastructurii este implicat plenar în elaborarea și promovarea unui Program național pentru dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova pentru anii 2021-2025. Programul este în proces de definitivare, urmare a propunerilor înaintate de ministerele de resort.

De asemenea, cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei și în conlucrare cu Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, ministerul este în proces de elaborare a Programului național de finanțare și mentorat pentru start-up-uri și întreprinderi sociale. Pentru dezvoltarea acestuia, potrivit Legii bugetului de stat pentru anul 2021, este alocată suma de 1 mln lei. Va urma alocarea, din bugetul de stat, pentru anii 2022-2023 - a câte cinci  milioane de lei  și pentru anii 2024-2025 - a câte zece milioane de lei.

Antreprenoriatul social reprezintă modelul de antreprenoriat orientat spre creșterea bunăstării societății și nu urmărește doar maximizarea profitului. Reinvestind profitul, întreprinderile care practică antreprenoriatul social susține o cauză socială, identifică noi nevoi sociale, încurajează incluziunea în societate a persoanelor defavorizate, în mare parte, a celor cu dizabilități, asigură ocuparea forței de muncă şi  utilizarea resurselor alternative.

În Republica Moldova, antreprenoriatul social și întreprinderea socială au fost recunoscute în anul 2017, prin adoptarea unei legi corepsunzătoare. În 2018 a fost elaborat și aprobat Regulamentul de organizare și funcționare a Comisiei Naționale pentru Antreprenoriat Social, precum și lista genurilor de activitate ce constituie activități de antreprenoriat social. Începând cu anul 2020, Comisia a recepționat primele dosare și solicitări de a primi statutul de întreprindere socială sau întreprindere socială de inserție. În urma analizei, trei întreprinderi au primit acest statut.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate trei întreprinderi sociale și 48 de inițiative de antreprenoriat social.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!