ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare

15:56 | 16.02.2021 Categorie: Comunicate

Indispensabilitatea facilitării liberei circulații a cetățenilor și a agenților economici în legătură cu sistarea activității feribotului Î.S. „Bacul Molovata” este menținută în atenția Tiraspolului și a actorilor formatului de negocieri ,,5+2”

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. Pe parcursul ultimelor zile, Biroul a fost într-o comunicare activă și permanentă cu autoritățile administrației publice locale din raionul Dubăsari, amplasate pe malul stâng al r.Nistru și imediat a reacționat la apelurile acestora privind implicarea neîntârziată în legătură cu potențiala blocare a circulației feribotului care efectuează rute de transportare a pasagerilor, mărfurilor și a mijloacelor de transport între localitățile Molovata, Molovata Nouă, Cocieri și Corjova.

Astfel, în data de 11 februarie curent a fost sesizat reprezentantul politic de la Tiraspol, precum și mediatorii și observatorii internaționali din cadrul formatului de negocieri ,,5+2” cu mențiunea că ținând cont de răcirea bruscă a vremii pe întreg teritoriul țării și probabilitatea sporită de mărire a dimensiunii stratului de gheață pe r.Nistru și a înghețării malurilor din proximitatea debarcaderelor va fi imposibilă deplasarea peste râu a podului plutitor care aprovizionează cu produse alimentare și de primă necesitate localitățile menționate supra, fiind solicitată în context asigurarea circulației nestingherite a agenților economici prestatori de asemenea servicii pe cale terestră.

Adițional, în data de 16 februarie curent în adresa Tiraspolului și a actorilor Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană a fost transmisă o adresare repetată, prin care a fost exprimată îngrijorarea părții moldovenești în legătură cu nesoluționarea problemei și precizarea că din data de 13 februarie curent circulația feribotului a fost sistată urmare a condițiilor climaterice nefavorabile și solicitarea de a fi urgentată rezolvarea cererii Chișinăului întru evitarea generării unor situații de criză umanitară.

Subiectul dat va fi abordat și în cadrul discuțiilor cu Președinta în Exercițiu a OSCE, Ministra de externe a Suediei Ann Linde, care în data de 17 februarie curent va efectua o vizită de lucru în Republica Moldova.

Problema liberei circulației, cu regret, continuă a fi una actuală și afectează zeci de mii de locuitori de pe ambele maluri ale Nistrului, iar Chișinăul întreprinde toate măsurile posibile și insistă în permanență prin toate canalele de dialog disponibile în vederea obținerii unor rezultate tangibile în acest sens și a deblocării necondiționate a circulației pe întreg teritoriul țării, cu respectarea regulilor de protecție a sănătății populației, stabilite prin hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!