ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un nou serviciu destinat asistenței victimelor traficului de ființe umane a fost lansat la Chișinău

17:37 | 16.02.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. Un nou serviciu destinat asistenței victimelor și prezumatelor victime ale traficului de ființe umane-bărbați a fost lansat astăzi la Chișinău și va fi gestionat de Agenția Națională Asistență Socială, comunică MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în ultimi ani se atestă o creștere constantă a numărului bărbaților-victime, numărul acestora ajungând până la 50% din numărul total de victime a traficului de ființe și o parte din aceste persoane au nevoie de asistență de reabilitare specializată și suport în reintegrare în societate.

Acordarea asistenței specializate victimelor bărbați a fost inclusă ca activitate în planul național de acțiuni pentru implementarea Strategiei pentru prevenirea și combaterea traficului de ființe umane 2018-2023, ca urmare a recomandărilor formulate în mai multe rapoarte de monitorizare ale Departamentului de Stat al SUA în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane.

Serviciul este primul de acest tip in Republica Moldova și dispune de 10 locuri de plasament, iar angajații acestuia vor putea oferi suport și consiliere și bărbaților-victime care nu au nevoie de plasament. Beneficiarii serviciului vor primi consiliere psihologică, socială, legală și medicală.

“Acest serviciu reprezintă progrese semnificative în asigurarea faptului că bărbații și băieții nu sunt trecuți cu vederea sau ne-asistați. Serviciul este unul dintre primele de acest gen din regiune și poate servi drept model pentru alte țări. Fac apel la partenerii noștri din Moldova să mențină sprijinul pe termen lung pentru funcționalitatea adăpostului și să implementeze cele mai bune practici în furnizarea de servicii victimelor”, a menționat la lansare Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan.

Serviciul de asistență a victimelor traficului de ființe umane-bărbați este o instituție socială publică care pe parcursul anului 2021 va fi susținută de Organizația Internațională pentru Migrație, iar începând cu anul 2022 Serviciul urmează să fie finanțat în întregime din bugetul de stat.

foto: MSMPS

img21001195

img21001195

img21001195

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!